Неврокопският ансамбъл с вълнуващ концерт за празника на Гоце Делчев

Снимки: Община Гоце Делчев
Снимки: Община Гоце Делчев

108-та годишнина от освобождението на град Гоце Делчев бе отбелязана тържествено с празнична програма, която тази година, заради усложнената епидемична обстановка бе редуцирана и премина при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

На паметния 18 октомври през 1912 година идва краят на петвековното робство в тогавашния град Неврокоп. Преди 108 години българските войници от прославения Родопски отряд на генерал Стилян Ковачев, рамо до рамо с доброволческите чети на Стоян Мълчанков, Иван Ботушанов, Стоян Филипов, Пейо Яворов и Македоно-Одринското опълчение, донесоха свободата на Неврокопския край.  

В знак на почит и преклонение пред делото на всички, помогнали за освобождението бяха положени венци и цветя на паметника на Пейо Яворов в Градския парк; паметната плоча на ген. Константин Жостов; паметната плоча на Стоян Мълчанков; паметника на ген. Стилян Ковачев; паметната плоча на Пейо Яворов на ул. „Търговска”; паметника на Христо Ботев; паметника на Гоце Делчев на площад „Гоце Делчев” и паметника на загиналите във войните. Заупокойна молитва и благодарствен молебен в храм „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Гоце Делчев, бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим.

В проявите се включиха кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов, председателят на Общински съвет Гоце Делчев Димитър Балтаджиев, народният представител Богдан Боцев, представители на политически партии, институции и учебни заведения.

Програмата за празника на града завърши с концерт на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци, с който бе отбелязана и 155-та годишнина от създаването на Народно читалище "Просвета-1865" в град Гоце Делчев.

По повод празника на града са получени много поздравителни адреси: от общините Карлово, Монтана, Правец, Тополовград, Банско, Благоевград, Националното сдружение на общините в Република България, Сдружението на Югозападните общини, Сдружение "Толерантност", председателя на БСП Корнелия Нинова.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини