Коларово и Логодаж грабнаха големите награди на онлайн кулинарен конкурс

Зелник в подница, снимки:  ФОЛКПРЕС` 2020
Зелник в подница, снимки: ФОЛКПРЕС` 2020

Петричкото село Коларово и благоевградското село Логодаж представиха фолклорната кулинария на Пиринска Македония и обраха големите награди на онлайн кулинарния конкурс, който заради КОВИД кризата беше единственият събитиен модул на ХІІІ издание на Международния фолклорен фестивал „От Дунав до Балкана“ в град Борово.

Фолклорната кулинарна надпревара приключи на 6 октомври, а на 15 октомври бяха обявени победителите в различните конкурсни категории. Сдружение „К.О.Р.Е.Н.И – Коларовлии за обществено развитие и еманация на националната история“ представи фолклорната кулинария на своето село Коларово от община Петрич с рецепта за погачата „Поганица – Беганица“. Тя именно спечели Специалната награда на организаторите на фестивала – Народно читалище „Искра – 1898“ в гр. Борово.

Както е описана в конкурсната анотация погачата „Поганица – Беганица“ се приготвя в т.нар. „погани дни“ – дните от Сурва до Богоявление, в които върлуват всевъзможни мръсотии, болести и лошотии. И за тяхното прогонване и предпазване от вредното им влияние всяка стопанка е приготвяла погачата „Поганица – Беганица“, с която е захранвала цялото семейство.

След спечелените първо и второ място на Националния фолклорен фестивал – „От браздата до софрата – по дългия път на хляба“ в село Пещера на община Земен преди месец това е второто голямо отличие за самобитния фолклор на село Коларово, добило вече международна известност с организирания от дирекцията на местния Природен парк „Беласица“ уникален Фестивал на кестена, припомниха наблюдатели на сценичния фолклор и провеждането на фестивалите в условията на КОВИД-криза.

„Както всяко едно селище, така и село Коларово има своите уникални природни и родни дадености, към чието обаяние никой не е в състояние да остане равнодушен“ – кратко коментира печелившите предпоставки за популяризиране на село Коларово председателят на местното сдружение „К.О.Р.Е.Н.И“ историкът Димитър Тренчев.

Народно читалище „Иван Чаушки – 1934“ от село Логодаж на община Благоевград участва с три рецепти: „пиле на шише“, „празнична погача“ и отличеният с второ място в категория „Тестени изделия“ „зелник в подница“.

До участие в кулинарния конкурс бяха допуснати общо 111 фолклорни кулинарни рецепти, представени от читалища, училища, сдружения и др. неправителствени организации, и физически лица от България и чужбина, като всички ще бъдат уважени с почетни грамоти. - уточниха организаторите на фолклорния форум в град Борово.

Наградените рецепти от Пиринската фолклорна област:

„Поганица – Беганица“, - Сдружение „К.О.Р.Е.Н.И.“ с. Коларово, община Петрич, обл. Благоевград:

https://www.facebook.com/330467727309223/photos/a.969046706784652/1330994300589889

Зелник в подница – НЧ „Иван Чаушки – 1934“ от село Логодаж на община Благоевград: https://www.facebook.com/photo?fbid=10207838858606506&set=p.10207838858606506

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини