Средновековието оживя в Банско с костюми, битки, танци и гозби

Снимки: Община Банско
Снимки: Община Банско

Като част от празничната програма за Деня на Банско, който е на 5 октомври, днес в Дома на изкуствата на Музейния комплекс беше открита изложбата "Български средновековни костюми". Нейни автори са Калина Атанасова - Бъдъмба и Сдружение "Авитохол". Организатори на събитието са Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и Музеен комплекс-Банско. На откривнаето присъстваха кметът на Община Банско Иван Кадев и неговият екип, както и народният представител Александър Мацурев.

Експозицията представя визията на боляри, воини, знатни дами и жени от простолюдието. Изложените облекла, въоръжение и аксесоари на българи от ранното и късно Средновековие са изработени след задълбочено проучване на исторически източници и находки. Табла с репродукции на оригинални свидетелства за епохата допълват информацията за зрителите. Част от костюмите вече са използвани на средновековни фестивали, за заснемане на филми и други.

Съпътстващото изложбата събитие беше под надслов "Средновековна вечер", с участието на група "Фрея", Петя Крушева, Константин Колев и Мартин Геланов. Те представиха Средновековието чрез демонстрации на музика, танци, кухня, бойни изкуства.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини