Дърводобивните фирми искат помощ от държавата, ЮЗДП предлага по-евтини дърва за огрев

Снимки: Илинден Прес
Снимки: Илинден Прес

Представители на дърводобивни и дървопреработвателни фирми от страната поискаха подкрепа от държавата за бранша. Това стана на среща днес в Благоевград с директора на ЮЗДП - инженер Дамян Дамянов. Те са категорични, че също се нуждаят от държавна помощ, както много други сектори, които вече получиха рамо от държавата заради кризата с коронавируса.

„Става въпрос за вид подпомагане, но това не мога да го обещая аз, не зависи от нас, а от Министерството на икономиката, от Министерския съвет. При всички случаи мисля, че ще има разбиране. Доста браншове получиха помощи, би било редно и на тези фирми да се помогне – мярката 60/40 ли ще бъде, кредити ли изгодни, но целта е да се подпомогне браншът. Още в понеделник ще информирам министър Танева за всички днешни решения. Мисля, че 90% от предложенията са реално изпълними и ще бъдат приложени още в началото на тръжния сезон – ноември, декември”, увери след срещата Дамян Дамянов.  

Той подчерта, че ЮЗДП е помогнало на фирмите като е махнало гаранциите, за да се ползват тези средства като авансови вноски, всички възможни облекчения са направени за бизнеса. От началото на кризата Югозападното държавно предприятие провежда редовни срещи с бранша, предприема доста действия, за да се облекчи дейността им. На днешната среща бяха уточнени количествата дървесина, които ще бъдат предложени през 2021 година, постигнато е разбиране какви са приоритетните търсения, какви видове тръжни процедури предпочитат. „Има искания за уточняване и по-прецизно определяне специално за местните преработватели на количествата преработена дървесина. Има настояване на 100% тя да бъде преработвана в рамките на съответната община. Неща, които ние донякъде можем да проследим, донякъде те са извън нашите правомощия. Там вече трябва да се намесят Регионалната дирекция по горите и Изпълнителната агенция по горите”, каза още шефът на ЮЗДП.

Дамянов разкри, че от началото на годината по различните асортименти цените са свалени от 5% до 25-30%. Кризата ще продължи, тя няма да свърши с есента и с първите тръжни сесии, така че се търсят резервни варианти, ще има най-вероятно и допълнително намаление на цените в рамките на възможното. „Целта ни е да запазим филмите, които работят, тъй като изгубим ли тези работници и тези фирми, ще бъде много трудно после да възстановят тяхната дейност, тъй като дърводобивът е един изключително тежък бранш като труд, заплащане, организация. Всичко е на терен, на открито, целогодишно, така че идеята е да имаме баланс на интересите и да помагаме така, както позволява законът, да бъдем коректни”, категоричен бе Дамян Дамянов. Той определи срещите с бранша като много ползотворни, защото на тях двете страни си сверяват часовника.

Той коментира и ситуацията с дървата за огрев. Цените са по-ниски от миналата година, на корен иглолистните са 10 лева за кубик, широколистните са 17 лева за кубик. От склад са 28-30 лева за кубик иглолистни и между 40 и 45 лева за кубик при широколистните. Това са цените на ЮЗДП. В момента се отчита забавяне и намаление в процента на реализация. „Ще видим към края на годината, но във всички случаи ще бъдат продадени по-малко дървата за огрев от миналата година. Може и топлото време да влияе на търсенето на дърва за огрев. Има видимо намаление на търсенето им, което е обяснимо, защото немалка част от хората търсят алтернативни начини за отопление”, каза Дамянов. В момента са осигурени около 80 000 кубика на 6000-7000 домакинства. Миналата година по това време са били над 100 000 кубика на 12 000 домакинства. ЮЗДП още през март било готово с организацията -да предлага на кметствата обекти, те да събират списъци, за да се осигурят навреме дърва.

Традицията, особено в Благоевградска област, където са основните количества дърва,  късно да се засилва търсенето на дърва за огрев. Хората ги събират през октомври, през ноември. Има комплектовани обекти, осигурени са фирми, които да ги добиват там, където искат. На корен също са осигурени обектите. На всеки един, на който са му необходими дърва, ще му бъдат осигурени нужните количества.  

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини