Труман Капоти: Провалът е подправката, която придава вкус на успеха!

Труман Капоти:  Провалът е подправката, която придава вкус на успеха!

Труман Гарсия Капоти е сред най-известните американски писатели и журналисти на миналия век. Той е роден на днешната дата през 1924 година в Ню Орлианс. Известен е с острия си, откровен и проникновен стил и умението да говори с хората и да изтръгва най-съкровените им тайни, Той е едновременно и сърцевед, и циник. Творец, който е видял истината за хората в очите. Сред най-известните му книги са „Хладнокръвно”, „Закуска в Тифани”, „Сбъднати молитви”. Те са едновременно невероятно цинични и болезнено чувствителни. Комбинация, възможна сякаш единствено в странния свят на Капоти. 

Тези негови творби са световноизвестни и признати за класика. Капоти пише от 8-годишен, а в Алабама съдбата го среща с Харпър Ли, която ще напише великата си книга за малки и пораснали „Да убиеш присмехулник“. Авторката дори изгражда образа на един от литературните си герои, използвайки черти от характера на Труман.

Първият му роман е „Други гласове, други стаи". За него той получава хонорар от 1500 долара, а книгата се задържа 9 седмици в класацията на „Ню Йорк Таймс“ за бестселъри.

В началото на 50-те години на миналия век Капоти адаптира за Бродуей в пиеса романа си „Арфата на тревите", последвана от мюзикъла „Къща от цветя". Героинята Холи Голайтли от следващия му роман „Закуска в Тифани" (1958 г.) се счита за едно от най-добрите му творения, а стилът на романа кара Норман Мейлър да нарече Капоти „най-съвършеният писател на моето поколение".

Връх в в литературната му кариера е романът „Хладнокръвно“ - достоверен разказ за последиците от извършването на четири убийства. Труман Капоти прекарва 4 години в търсене на истината, запознавайки се с всеки, имал връзка със следствието. Харпър Ли се включва ентусиазирано в проучванията на талантливия си приятел и романът става международен бестселър.

Снимани са два биографични филма за живота на Капоти и написването на „Хладнокръвно“. Той умира на 25 август 1984 г., когато е на 59 години.  

Прочетете интересни разсъждения на американския писател:

Рядко обичаме онези, на които няма за какво да завиждаме.

Едно от многото чудеса на света е да наблюдаваш любимия си, докато спи. Тъй като той не вижда, че го гледаш, може за няколко секунди да държиш сърцето му в ръцете си.

В по-голямата си част животът е толкова скучен! Сменяме марката цигари, жилището си, вестника, в който пишем, влюбваме се и губим любовта – това са нашите начини лекомислено и сериозно да възстанем срещу небивалата скука на всекидневието.

Аз лично вярвам в ножиците повече, отколкото в молива.

Животът е средно добра пиеса със зле написано трето действие.

Тъй като истината е несъществуваща, тя не може да бъде нищо друго, освен илюзия — обаче илюзията, този страничен продукт на разбулващото майсторство, може да достигне върхове, доста близки до недвижимия връх на Съвършената истина.

Провалът е подправката, която придава вкус на успеха. 

Обичам да говоря по телевизията неща, за които не си струва да се пише.

За всяка година, прекарана в Калифорния, губиш по една точка от коефициента си за интелигентност. 

Най-много сълзи се проливат от сбъднатите мечти. Истинският гняв, като истинското уиски, има нужда от дълга ферментация.

По-добре да гледаш към небето, отколкото да живееш там.

Не ме интересува кой какво казва за мен, стига да не е вярно.

Приятелството е работа на пълен работен ден.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини