Карл Лагерфелд: Суета - най-важното нещо в живота! Долнище на анцуг - това е признак на поражение!

Карл Лагерфелд: Суета - най-важното нещо в живота! Долнище на анцуг - това е признак на поражение!

Много са тези, които го наричат Краля на модата. Карл Лагерфелд е роден на днешната дата през 1933 година в Хамбург. Родителите му са заможни хора, производители на консервирано мляко. През 1944 година се премества в Бад Брамщед, където е ученик в училището „Юрген Фулендорф“. През 1953 година Карл, заедно с майка си, напуска Германия и отива да живее в Париж. Там учи в лицея „Монтен“. Според самия него обича да живее сам.  Две години по-късно започва работа в ателието на Пиер Балмен, а три години по-късно чиракува при Жан Питу, от когото получава най-важните си уроци за модата. През 1959 година напуска модната къща и става дизайнер на свободна практика, като изпълнява проекти за някои от най-известните световни марки.

През 1964 година, разочарован от света на висшата мода, Лагерфелд изоставя Париж и отива да учи изкуства в Италия. Само 3 години по-късно се завръща в модния бранш като консултант по дизайн. През 70-те години на миналия век името му става популярно с работата за Chloe, където получава картбланш за изработването на колекциите прет-а-порте. Моделите му са истинско предизвикателство за съвременната мода и за кратко време му носят международна популярност. През 1983 година Лагерфелд се озовава в екипа на Шанел, заема поста главен дизайнер и завинаги променя посоката на историята на модата. Въпреки първоначалния скептицизъм от страна на критиците, той успява да върне марката под прожекторите на голямата мода. Създава иновативни вариации на класическите модели, комбинирайки строгия стил на Коко Шанел и съвременните тенденции, което довежда марката до върха през 80-те и 90-те години на миналия век. През 1997 списание „Вог” обявява Лагергелд за „несравним интерпретатор на настроението на момента“.

Въпреки че е работил за доста модни марки, той успява да запази собственото си чувство за стил по време на цялата си кариера. Успехът му се дължи най-вече на това, че дизайнерът не се страхува да демонстрира явно мнението си и да провокира публиката с неочаквани новаторски решения. Умира на 19 февруари 2019 година, когато е на 85 години.

Ето някои предизвикателни цитата от Краля на модата:

"Единствената форма на любов, в която вярвам – това е любовта на майката към детето."

"Ненавиждам интелектуалните разговори. Интересува ме само собственото ми мнение."

"Суета - най-важното нещо в живота."

"Книгите са наркотик с твърди корици. Аз съм един щастлив книго-наркоман."

"Занимавайте се с това, което ви прави щастливи. Забравете за парите или за другите уловки, които се приемат за успех. Ако сте щастливи да работите в селски магазин, работете. Помнете,че животът е ваш и е само един."

"Няма проблеми - има само решения - добри или лоши."

"Не понасям рождените дни. За мен това е еволюция. Не празнувам миналото. Повече ми харесва настоящето и бъдещето."

"Дебелите лелки, които стоят на дивана с пакет чипс пред телевизора и говорят колко отвратително слаби са моделите, звучат неубедително."

"Долнище на анцуг – това е признак за поражение. Ако вече сте си купили, това е знак, че сте загубили контрол над живота си."

"Красотата не изисква жертви. Тя иска пари."

"Животът не е конкурс за красота, в него има и уродливи хора. Но най-много от всички ненавиждам ниските хора. Жената може да бъде с невисок ръст, но за мъжа това е непростимо. Той отлично знае това и е готов да се самоубие."

"Човешки чувства? Никога не съм изпитвал такива."

"Мама ми казваше: "Никога не се жертвай заради другите." С годините разбрах, че ако се жертвате до край от вас няма да остане нищо. Икономисвайки енергията си давате по малко от себе си, но на мнозина. Раздавайки се, вие ще се опустошите."

"Жената е най-перфектната кукла, която някога съм обличал с удоволствие и възхищение."

"Забравете за миналото, ако изпадате в носталгия, времето ви е свършило. Ние сами трябва да се настройваме към настоящето, след като то вече не се настройва към нас."

"Престъпление е да кажеш, че ти е скучно, при положение, че времето е толкова ценно и има толкова много неща, които могат да се вършат: да се чете, да се учи, да се наблюдава."

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини