Нанотела предпазват от коронавирус

Нанотела предпазват от коронавирус

Нов метод за предпазване от коронавирус откриха учени. Нанотела могат максимално ефективно да блокират навлизането на COVID-19 в клетките. Резултатите от проучването са публикувани в списание Nature Communications, съобщава РИА Новости.

Специалисти от шведския Каролински университет инжектираха южноамериканска лама алпака с шиповиден протеин, с помощта на който коронавирусът попада в клетките на тялото и след 60 дни нейните кръвни проби показаха силен имунен отговор, пише ДарикНюз.

След това учените клонираха и изследваха последователносстта на нанотела от В-лимфоцити на животното, които участват в производството на антитела. В резултат на това изследователите идентифицираха тип нантяло на Ty1, което се прикрепя към тези части на шиповидния протеин, които се свързват с рецептора ACE2, и с повишена ефективност предотвратява проникването на вируса в клетките на тялото.

Учените отбелязват, че откритите нанотела са значително по-малки по размер от конвенционалните антитела, по-прости са и по-рентабилни за производство и могат да бъдат адаптирани и от хората.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини