Доц. Андрей Чорбанов: Ситуацията с коронавируса у нас не е притеснителна

Снимка: bTV
Снимка: bTV

Ситуацията с коронавируса у нас не е притеснителна, а броят на болните е малък. Това заяви доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология към БАН по бТВ. Според него връщането на децата в училище няма да доведе до втора вълна на епидемията. 

Той определи като "безумно" евентуално повторно затваряне на хората през есента. Подобно решение може да бъде само политическо, не на учените, каза експертът. Хората не биха го позволили. Това не е ебола, не е Армагедон, заяви още доц. Чорбанов. 

За руската ваксина той коментира, че според публикации в научни издания тя предизвиква имунен отговор, но това е само първи етап. И не означава, че предпазва от заболяването. Както и това, че няма странични ефекти не е гаранция, че такива няма да се появят след 6 месеца например при ваксинираните. Трябва време, подчерта доц. Чорбанов.

Според него, ако ваксина се въведе по-рано от година - година и половина, това ще е политическо решение. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини