Проф. Константинов: Не може да има машинно гласуване при предсрочни избори

Проф. Михаил Константинов, снимка: Нова тв
Проф. Михаил Константинов, снимка: Нова тв

Няма как да има машинно гласуване при предсрочни избори - тази теза изказа за пореден път професор Михаил Константинов днес пред Нова тв.

"Eдин от въпросите, който се обсъжда, е свързан с така наречените машини за гласуване. По сега действащите текстове във всички секции с над 300 избиратели трябва да има само машини. Не може да има и предсрочни избори, и машинно гласуване", подчерта той. 

Председателят на "Информационно обслужване" срвани идеята изборите да се проведат в два дни като пазаруване по време на епидемия.

"Първият ден да гласуват по-възрастните, а вторият по-младите. Това се среща в много страни, без да има коронавирус", поясни Константинов.

Според бившия говорител на ЦИК - Цветозар Томов, има три причини, поради които хората могат да искат машинно гласуване – България има недоверие към честността на изборите, елиминиране субективния фактор при броенето на гласовете и модернизиране на изборния процес.

„Трябва внимателно да бъдат описани процедурите, по които ще се съхраняват изборните книжа. Има значение кога и какви ще са следващите избори. Никъде в законопроекта не се обяснява защо се предлага за Обикновено народно събрание една изборна система, а за Велико – друга. Член 306 има две изисквания към ЦИК. Едното е в един едномандатен район да няма гласоподаватели от различни общини, а другото те да бъдат приблизително равни по обем", обясни Цветозар Томов, бивш говорител на ЦИК и социолог.

Той коментира и протестите, които вървят вече два месеца.

"На мен не ми хареса, че сблъсъците се превърнаха в повод за още един публичен сблъсък, в който се обсъжда кой е виновен. Не знам кой е виновен, но знам кой е отговорен – властите. Трябва да се изясни защо се допуснаха сблъсъци при наличието на толкова полиция в центъра на София", каза още Цветозар Томов.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини