Нови печки и съдове за социалната кухня в Петрич

Снимка: Община Петрич, архив
Снимка: Община Петрич, архив

По спечелен проект пред социалното министерство ще бъде обновена кухнята на звено „Домашен социален патронаж“ в Петрич. С 37 000 лева ще бъде подновено и допълнено оборудването в кухненския блок. Ще бъдат осигурени нови уреди за по-бързо и качествено приготвяне на храната за обслужваните лица. Патронираните от звеното към днешна дата са 370 души в неравностойно положение от града и селата.

Допълнително от месец май се изхранват още 170 лица по Програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация“ на МТСП, която е удължена до края на този месец. Тя обхваща хора в затруднено положение и без доходи, както и такива, за които няма кой да полага грижи. 150 лица са в списъка на патронажната грижа в условията на пандемията Ковид-19, които са на възраст над 65 години, болни и в невъзможност да се обслужват сами. За тях се осигурява допълнителна услуга за закупуване на лекарства, пускане на молби за помощи и други.

Разширяването на дейността на звено „Домашен социален патронаж“ е възлов сегмент от социалната политика на Община Петрич за помощ и обгрижване на уязвими групи хора. Социалният патронаж в Петрич приготвя също храната за болницата, ДЦ „Слънце“, ДЦ „Надежда“ и Център за настаняване на лица с увреждания в село Първомай.

Във връзка със ситуацията, продиктувана от Ковид -19, Община Петрич ще осигури работа и на 12 лица по Регионална програма за заетост - трайно безработни, хора с увреждания, безработни над 50 години, безработни без квалификация, младежи, които не се обучават и не са заети. Те ще работят на четири часа и ще бъдат ангажирани с дейности по благоустрояване на населени места, поддържане и опазване на общинска собственост, озеленяване, опазване на селскостопанското имущество, поддържане на пътища.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини