Разлог се поклони пред героите на Илинденската епопея

Разлог се поклони пред героите на Илинденската епопея
Снимки: Община Разлог

Жители и гости на Разлог почетоха вчера 117-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание – историческото събитие, което е един от върховете на българската жажда за свобода и обединение. В знак на признателност и почит на паметника „Илинденци” в местността Предел, който е пантеон на паметта на поколенията местни хора, които помнят делото за освобождението на този край, се събраха десетки хора.

Венци и цветя поднесоха кметът на Разлог - инж.Красимир Герчев, Атанас Стоянов – кмет на община Сандански , евродепутатът от ВМРО - Ангел Джамбазки. В отбелязването на 117-годишнината от въстанието участваха Фолклорна група „Разложки мераци“ и Духов оркестър към Народно читалище "15 септември 1903-1909 г."-Разлог. Пред разветите знамена и паметника за кратко слово застана евродепутатът Ангел Джамбазки, който свърза годишнината от въстанието днес, като напомни за огромната жертвоготовност на участниците в него.

„И нашият Разложки край плати своя данък за свободата в огъня на Илинденско-Преображенското- Кръстовденското въстание, както трябва да го наричаме. Защото и тук имаме над 200 убити, изгарят селата Кремен, Обидим и Белица, изгарят християнските квартали в единствения град Мехомия. Прекланяме се пред духовната сила и саможертва на героите за национално освобождение! Поклон пред тяхната решителност и героизъм!“, каза в словото си кметът на Разлог - Красимир Герчев.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини