Мария Магдалина първа възкликва: Христос воскресе!

Мария Магдалина първа възкликва: Христос воскресе!

Света равноапостолна мироносица Мария Магдалина почита днес православната църква. Истинската ѝ история е дълбоко свързана с Исус Христос. Родената в Мангала, на брега на Галилейското езеро, жена е край божия син в една от най-силните и важни сцени в евангелията. Когато Исус е измъчван от римляните, Мария Магдалина е до него, поддържа го в заключителните му ужасяващи моменти и оплаква смъртта му. Тъгувайки за смъртта на Спасителя, светите жени приготвили благовонно миро, за да помажат с него, според юдейския обичай, тялото на Исус Христос. И след като минала съботата, рано сутринта отишли на гроба. Но по-рано от всички, още до разсъмване, дошла на гроба Мария Магдалина. За голямо свое учудване тя видяла, че камъкът е отвален и гробът празен. Затова на нея се приписва първият възглас: Христос воскресе! Тя открива празния гроб и е свидетел на възкресението. Мария е в началото на движението, което по-късно променя целия Запад.

Смутена от видяното, Мария Магдалина бързо се затекла при апостолите Йоан и Петър и им казала: "Дигнали Господа от гроба, и не знаем, де са Го турили". Йоан и Петър веднага тръгнали подир нея, влезли в пещерата и видели, че тялото на Исус го няма и че в ъгъла лежат само повивките, с които то било обвито.

Почита се като светица от християнските църкви. Появява се в Новия завет, описана е като предана последователка на Исус Христос, мироносица и свидетелка на възкресението му.

Мария Магдалина често се бърка с други две жени в Библията – Мария, сестрата на Марта и Лазар, и неназованата грешница от евангелието на Лука (7:36-50), всяка от които измива нозете на Исус с косите си. През шести век папа Григорий Велики изказва официално това предположение, заявявайки на една проповед, че тези три жени са един и същи човек – Мария Магдалина, покаялата се блудница. Четиринадесет века по-късно, през 1969 г. католическата църква признава официално, че Мария Магдалина не е каеща се блудница.

През 2009 г. мощите на св. Мария Магдалина са донесени за поклонение в Ловеч от славянобългарския манастир "Свети Великомъченик Горги Зограф" в Света гора.

Честит имен ден на имениците - Лена, Ленко, Магда, Магдалена, Магдалина, Миглена, Мадлен, Мадлена, Магдален, Меглена, Лина!

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини