ВиК-Благоевград с инвестиционна програма за над 800 000 лв. за 2020 година

ВиК-Благоевград с инвестиционна програма за над 800 000 лв. за 2020 година

ВиК-Благоевград ще разполага с над 800 000 лева за инвестиции през тази година. Инвестиционната програма ще бъде обсъждана и гласувана утре на извънредно заседание на Водната асоциация.

Днес Общинският съвет упълномощи кмета Румен Томов да представлява областния център на събранието.

Директорът на ВиК-Благоевград - инж. Росица Димитрова, присъства на сесията и отговори на питанията на част от съветниците. Тя подчерта, че инвестиционната програма е съгласувана с администрацията на градоначалника и допълни, че тази година ще бъде ремонтирана и улица "Мелник", за която е предвидена подмяна на водопроводната мрежа.

"Тази улица бе част от голям проект още през 2016 година. Тогава предложихме на общината да се търси голям финансов ресурс, но след като се оказа, че това е трудно, поехме ангажимент към хората от този квартал да започне поетапна подмяна на водопроводната мрежа", заяви инж. Димитрова.

Тя подчерта, че ВиК полага ежедневни усилия да бъдат намалени авариите, а преди дни приключи ремонтът на втори регулатор в квартал "Ален мак", което ще намали пробивите на водопроводната мрежа.

Общинската съветничка от БСП - Гергана Янчева, постави въпроса с водоснабдяването на селата в община Благоевград. Тя даде пример със село Бучино, където всяко лято има воден режим.

"Проблемите с водата в Бучино не са от вчера. Има изпратени писма до общинска администрация да се намали ползването на вода за поливни нужди. Многократно съм алармирала за проблема с дебита на водоизточниците. Полагаме максимални усилия да подаваме вода на всички, но не може да се поливат с питейна вода градини и тревни площи. Всяко лято аз и моя екип правим обиколки из селата и разговаряме с кметовете и кметските наместници. Апелирала съм към общинска администрация за адекватно отношение към проблемите с водоснабдяването в селата, защото сами, без подкрепата на Общината, няма как да се справим", отговори Росица Димитрова.

Тя допълни, че във водоизточника на село Бучино през лятото влиза много малко количество вода, а исканията за съдействие от страна на местната власт за монтиране на водомери, остават без отговор.

Кметът Румен Томов направи изказване в свой стил.

"Моето верую е, че животът е тръгнал от водата и не е нормално в селата да няма вода", каза градоначалникът и припомни, че при обиколки из населените места е стигнал до извода да се изградят сондажи в селата. Това обаче няма да реши кардинално проблема с водоснабдяването в населените места, категорични са експертите.

Д-р Владимир Таковски пък даде идея да се работи в посока изграждане на нов водохранилище в местността Исмаилица.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини