Ще се лее ли бетон на Бачиново и Ловния дом, Общината пак мълчи

Снимка: Дарик, архив
Снимка: Дарик, архив

Задава ли се поредното безумие в Благоевград със застрояване на знакови за града зелени зони? Този въпрос зададе във фейсбук профила си бившият общински съветник Илко Стоянов. Той пръв алармира за тази опасност в социалната мрежа. След него се активираха и общинските съветници от ГЕРБ, които днес в 10,35 часа внесоха официално питане до кмета Румен Томов: Има ли инвестиционни намерения за застрояване на кортовете в парк „Бачиново”?

След публикацията на Илко Стоянов социалните мрежи „загряха” от въпросите на хиляди благоевградчани дали това може да се случи – „белите дробове” на града да бъдат залети с бетон. В типичния си стил общинското ръководство го играе „умряла лисица” и мълчи по темата. Дали мълчанието на общинската управа е гузно предстои да разберем. Благоевградчани обаче са категорични, че няма да допуснат подобни действия по застрояване на все по-малкото останали зелени площи в и край областния център на Пиринско.

Към момента се коментира, че не само кортовете в парк „Бачиново” ще бъдат застроени на площ от 18 декара, но и че същата съдба ще сподеми емблематичния за старите джумалии парк „Ловен дом”, където са израснали няколко поколения благоевградчани. От Общината се очакват бързи отговори на следните два въпроса: Има ли внесено инвестиционно намерение от бизнесмен, който е от близкото обкръжение на настоящия кмет, за строителство на жилищни сгради в парк „Ловен дом”? Пуснато ли е за съгласуване в останалите институции друго инвестиционно намерение – за строителство в района на кортовете на парк „Бачиново”, на известна благоевградска строителна фирма, която преди години получила апетитния имот като заменка за четвъртия етаж в стария мол, където в момента се помещава Административен съд. Според запознати, преди години, по времето на кмета Костадин Паскалев, експерт оценител е оценил абсолютно еднакво като стойност етажа в търговския обект и 18-те декара терен на кортовете.

Стари джумалии са категорични, че няма да допуснат застрояване на двата парка. „Това е е абсурдно. Трябва да се запази целостта им, ако има частни терени в тях, то Общината е нужно да им предложи други имоти”, твърдят те.

Най-притеснителното в момента е, че общинското ръководство мълчи и не прави коментар по този въпрос. Общински съветници определят подобно намерение като самоубийствено за кмета Р. Томов. Те са убедени, че подобно предложение, ако въобще стигне до местния парламент, няма как да мине.

„Най-удобното време да се извърши някое безобразие е времето на безвремие. Задават се две безобразия в града ни, като и двете са свързани със застрояване на паркови зони. Едното място е кортовете на парк „Бачиново”, а другото е детска площадка в парк „Ловен дом”. Ако не последва обществена реакция по отношение на тези действия, ще се осакатят не само парковите зони, а и възможността за цялостно развитие на общината”, предупреди бившият съветник Илко Стоянов.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини