Намалява строителството на жилищни сгради в Благоевградско

Намалява строителството на жилищни сгради в Благоевградско
Снимка: ИлинденПрес, архив

През първото тримесечие на 2020 г.  общинските администрации в страната са издали разрешителни за строеж на 1 351 жилищни сгради с 6 317 жилища в тях и 815 293 кв. м разгъната застроена площ (РЗП). Започнато е строителството на 22 административни сгради и на 883 други сгради. Това показват данните на Националния статистически институт. Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни намаляват с над 10 процента. 

В Благоевградска област ситуацията е още по-тревожна. За първите три месеца на 2020 г. са издадени документи за строеж на 41 жилищни сгради с общо 88 брой жилища. През този период не е дадено разрешително за изграждане на нито една административна сграда, което е показател за тежкото икономическо състояние, в което се намира регионът.

За сравнение за първото тримесечие на 2019 година са започнати да се строят 71 жилищни сгради със 116 на брой апартаменти, както и 3 административни сгради с 1035 кв. м. разгърната застроена площ.

По този показател Пиринско се нарежда сред други области като Кюстендил, Сливен, Монтана, Видин, които от години не могат да избягат от определението „икономически изостанали“.

На този фон и въпреки коронакризата в редица други области строителството на имоти не е съвсем замряло. Строителство на най-голям брой нови сгради е започнало в областите: Пловдив - 146 жилищни и 70 други сгради; София (столица) - 136 жилищни, 4 административни и 22 други сгради; Бургас - 94 жилищни и 32 други сгради; Варна - 76 жилищни и 18 други сгради.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини