9 май - 75 г. от победата над нацизма и Ден на Европа

9 май - 75 г. от победата над нацизма и Ден на Европа

9 май е една от най-важните дати за нашия континент. Днес отбелязваме 75 години от Деня на победата над нацистка Германия, както и Деня на Европа. Държавници и историци определят датата, на която Германия подписва своята капитулация, като най-важното събитие на миналия век. С това се слага край на най-кръвопролитната война в историята на човечеството, отнела живота на десетки милиони хора. Война, превърнала се в световна битка на различни идеологии и интереси, на небивал стремеж да се установи надмощие над останалите страни. Безспорно е, че победата над фашизма и хитлеризма има огромно значение за бъдещото развитие не само на Европа, но и на света. Затова не бива да се правят опити да се омаловажа ролята на тогавашния Съветски съюз за изхода на Втората световна война. Днешна Русия е страната, която поставя край на фашизма и нацизма. Поставя се точка на една кървава и тотална война, продължила от 1939 до 1945 година, в която участват над 100 милиона души от повече от 30 страни и в която се стига и да използване на ядрено оръжие.

Денят на Европа е празник на европейската солидарност. И на мира – една от най-висшите ценности на човечеството, която трябва да се съхранява и пази. На 9 май 1950 година френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. Той призовава за споделяне на неговата идея за нова форма на политическо сътрудничество на нашия континент.

„Декларацията на Шуман“, която е в основата на Европейската общност, е предшественик на днешния Европейски съюз. Това на практика е началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. Основната цел на европейската общност е всички проблеми между държавите да се решават по дипломатичен път, в диалог, а не с военни средства. Затова и днешният Ден на Европа се възприема и като Ден на мира! Тази година обаче и двата празника ще се честват скромно заради пандемията от коронавирус, няма да има масови прояви и събиране на хиляди хора по площадите.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини