С парите от фестивала "Милениум" да се помогне на Онкологията, предлагат медици

Снимка: БНР
Снимка: БНР

Свръхнаплив на пациенти, имащи нужда от животоспасяващи терапии, отчита Онкоболницата в Благоевград. Здравното заведение, което обслужва болни от целия регион и дори от съседната област Кюстендил, вече е направило организация за възстановяване на плановите операции.

"В сградата се допускат само пациенти. Прави се филтър на входа, а в самите отделения правим необходимата дезинфекция. Ние работим с най-уязвимата към COVID-19 група и затова е много важно да не допуснем разпространението на болестта сред болните", заяви директорът д-р Георги Георгиев. Той допълни, че медиците имат необходимите предпазни средства.

Лекарите в благоевградската онкоболница са ежедневно на първа линия, защото се борят за живота на своите пациенти. За съжаление, здравното заведение изпитва хронична липса на финансови средства, което затруднява дейността и лечението на раково болните.

От ръководството на болницата имат предложение парите, предвидени в бюджета на Община Благоевград за организирането на двудневен музикален фестивал "Милениум" през септември, да бъдат пренасочени към онкологията за подпомагане на дейността.

"Водил съм разговори по този въпрос с кмета Румен Томов и с общински съветници. Идеята е средствата за това музикално събитие да бъдат прехвърлени към нас. В условията на извънредно положение и на настъпващата зараза е спорно дали до септември ще се върнем към нормален ритъм на живот и не се знае дали изобщо ще бъдат разрешени такива масови събития със струпване на хора", аргументира предложението си д-р Георгиев.

Той подчерта, че към момента по тази тема от страна на общинското ръководство има разбиране, но няма решение. Георгиев увери, че с тези пари ще бъде стабилизирана болницата, освен това те щели да бъдат похарчени разумно.

Това не е първото предложение за пренасочване на средствата за фестивал "Милениум" към по-важни дейности в Благоевград. Преди месец групата общински съветници на Радослав Тасков също дадоха идея парите, бюджетът от 333 000 лева, предвиден за музикалното събитие, да се насочи за борба с коронавируса.

"Предлагаме да бъде спряна обществената поръчка с предмет „Организиране и провеждане на музикален фестивал „МИЛЕНИУМ“ и извършване на промяна в бюджета на Община Благоевград за 2020 година, като средствата, предвидени за осъществяване на културната програма и мероприятия, да бъдат пренасочени за закупуване на предпазни облекла, маски и средства за индивидуална защита, които да бъдат предоставени на здравните заведения, на служителите на общинските дружества, както и за купуване на респиратори за обдишване на заразени пациенти.

Предложението бе официално входирано до кмета Румен Томов. Но на сесия на общинския съвет градоначалникът отхвърли идеята с аргумент: "Епидемията рано или късно ще премине и благоевградчани ще имат нужда да пеят, да танцуват, да се прегръщат и да се веселят".

Към момента обществената поръчка за фестивал "Милениум" не е спряна и продължават да се набират оферти за организирането на двудневното музикално събитие с участието на световноизвестни изпълнители. Медиците и пациентите очакват от кмета Румен Томов не само разбиране, но и решения. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини