Сенека: Беден е не този, който има малко, а този, който иска повече!

Сенека: Беден е не този, който има малко, а този, който иска повече!

За него основното понятие в етиката е добротата. Той смята, че това трябва да е обща цел на всички индивиди, без значение на техния произход. Луций Аней Сенека живее и твори през първи век от новата ера в Римската империя. Философът и писател е убеден, че върху осъществяването на добродетелния живот не играят фактори като слава, обществено положение и други подобни. Решаващото условие за създаването на моралния човек е разумът, който трябва да господства над чувствата, страстите, нагоните и навиците. Според Сенека нищо не ни вдъхва увереност, че утре наистина ще имаме време да направим онова, което можем да направим днес, и поради това трябва да действаме сега.

Твърде млад, образованият и блестящ оратор Сенека бързо добива популярност и по време на управлението на император Калигула влиза в сената. Но една от речите му предизвиква такава завист у налудничавия император, че последният заповядва да го ликвидират. Спасява го една от императорските наложници, която убеждава императора, че Сенека е тежко болен и скоро ще умре. Обвинен в прелюбодеяние, Сенека е въдворен на остров Корсика. Там написва „Утешение към Хелвия“ - послание към майка си, и „За краткостта на живота“. Главното му и най-известно съчинение е „Нравствени писма до Луцилий“, съдържащо 124 писма, образец на римския епистоларен жанр. В него са отразени етико-философските идеи на мислителя, преживял немалко от превратностите на своето време. На проблемите на етиката са посветени още „За гнева“, „За милосърдието“, „За щастливия живот“, „За благодеянията“, „За снизхождението“ и др. Автор е на девет трагедии, сред които „Медея“, „Едип“, „Агамемнон“...В сатирата „Отиквяването на Клавдий“ обрисува иронично образа на бившия император.

По-късно е върнат в Рим, получава висша държавна длъжност и става наставник на бъдещия имперотар Нерон. Щом 16-г. му ученик застава начело на Рим, започват и неговите жестокости. В начолото философът се опитва да го оправдава, но по-късно се оттегля от императорския двор. Сенека е наклеветен за участие в заговор срещу императора и Нерон нарежда на бившия си наставник да се самоубие. И Сенека прерязва вените си на днешната дата през 65 г.

 

Ето някои мисли за живота на римския философ:

 

Ако искаш да те обичат, обичай!


Ако искаш някой да мълчи за нещо, най-напред мълчи сам.


Ако не знаеш кое е твоето пристанище, за тебе няма попътен вятър.


Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.


Беден е не този, който има малко, а този, който иска да има повече.


Най-мъчителна от всичко е неизвестността.


Без борба и доблестта увяхва.


Болестта измъчва тялото, а не душата.


Времето разкрива истината.


Всеки човек, който се тревожи за бъдещето, е нещастен.

 

Всяко излишество е порок.


Глупаво е да правиш планове за целия си живот, след като не си господар дори на утрешния ден.


Голям подвиг е да вършиш това, което трябва, а не това, което искаш.


Да живееш значи да се бориш.


Да заповядваш на себе си е най-голямата власт.

 

Доблестта може да се прояви винаги и навсякъде.

 

Златото се изпробва с огън, жената – със злато, а мъжа с жената.

 

Който има много, иска повече.

 

На лоши постъпки се учим без учител.

 

Надеждата е последната утеха в нещастието.


Най-доброто лекарство срещу гнева е времето.

 

Не е свободен този, който е роб на тялото си.

 

Тълпата е най-лошият съдия.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини