Евродепутатът Цветелина Пенкова пред Дарик радио за кампанията #PRAYATHOME

Цветелина Пенкова, снимка: Пресцентър
Цветелина Пенкова, снимка: Пресцентър

#PRAYATHOME е името на кампанията, която стартира на Световния ден на здравето и професионалния празник на здравния работник, инициирана от евродепутата Цветелина Пенкова. Основният призив е да бъдем отговорни, солидарни и да проявим разбиране към всички тези хора, които полагат денонощно усилия, за да могат да опазят нашето здраве. А отговорната позиция е, по празниците да се опитаме да създадем едни традиции, които не са типични за нас и да останем вкъщи.

Всички искаме да излезем  по-бързо от тази здравно-икономическа криза и да се върнем към активния си начин на живот, да празнуваме в храмовете, по площадите, с близки и приятели. Препоръките на Щаба са да се ограничат тези масови събирания, защото съществува сериозен риск това да ни върне със седмици назад. Призивът и на църквата е да останем вкъщи, да се помолим от там и да не  посещаваме храмовете. Имаме уверения, че всички мерки за дезинфекция ще бъдат направени. Факт е, че първите, които подкрепиха #PRAYATHOME са докторите и медицинския персонал от Центъра за спешна медицинска помощ – София, начело с директора д-р Георги Гелев. Разбира се, включиха се много колеги от Европарламента и някои популярни български лица, обясни Пенкова пред Дарик радио.

Въпреки, че никой не беше подготвен за толкова огромна криза, реакциите на европейските институции бяха навременни и адекватни, каза евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. 812 млн. евро ще бъдат на разположение на България, които могат да се използват в борбата с коронавируса. До края на годината се очакват още над 500 млн. евро, което означава, че България ще получи близо 1 млрд. и 400 млн. евро за борба с тази криза. Взимат се мерки и в научноизследователската дейност, за която също се отделят средства, така че финанси за преодоляване на ситуацията има.

Относно този шум на антиевропейски настроения, който имаше в някои страни. Факт, е че имаше държави, които реагираха прибързано и затвориха границите си, като Унгария, например, което създаде проблем за транспорта и транспортирането на стоки, а зелените коридори са от изключително значение на този етап. Но реакцията беше много навременна и бърза и тези граници бяха отворени. Взеха се всички необходими мерки.

По отношение на европейската солидарност, бих искала само да посоча някои цифри. Франция изпрати на Италия над 1 млн. маски и хиляди предпазни костюми, помощта на Германия вече се измерва в тонове, над 7 тона са изпратени материали - маски, костюми, респиратори. Солидарността я има, може би трябваше да реагираме по-бързо, но вече има осигурено финансиране и активна комуникация между държавите-членки.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини