Президентът Радев: Войната с COVID-19 не се печели само с ограничения, глоби и обществена парализа

Румен Радев, снимки: Илинден Прес
Румен Радев, снимки: Илинден Прес

Не можем да спечелим тази война с коронавируса единствено с ограничения, с глоби, с насаждане на страх, на чувство на вина и на неизвестност в населението. Затова трябва по-бързо да излезем от сферата на догадките, на масовите ограничения, на обществената парализа и да разширим обхвата на тестването, да таргетираме тези групи във всички региони, за да имаме ясна картина. Това заяви днес в Благоевград президентът Румен Радев, който присъства на заседание на Общинския кризисен щаб в града.

Според държавния глава само така ще можем да излезем от този блокаж на държавата. „Ами ако той продължава дълго, ние така ли ще останем? Ние трябва да мислим, ние трябва да можем да преодолеем икономическата и социална катастрофа, която сами ускоряваме. Наложените ограничения и мерки трябва да се спазват отговорно, искам да благодаря на всички българи, но продължигелното оставане на тези огромни ограничения води риск да бъдат нанесени поражения много над пораженията от коронавируса, включително и с по-висока смъртност. Затова трябва да си поставим ясна национална цел”, призова президентът.

Радев смята, че е необходимо възможно най-бързо, но управляемо и безопасно, да се върнем към някакъв относително нормален ритъм на живот, да възстановим свободата на движение на хора и стоки. Това обаче изисква енергично и решително разширяване на обхвата на стратегията за борбата с коронавируса и адекватни ресурси. Това изисква всеобхватна, навременна, достоверна информация, за да може да се изгради картина какво реално се случва в страната и да се набележат ефективни, целенасочени стратегии. Към момента такава информация няма. „Тя налага всеобхватни тестове на населението, таргетиране на различни социални и рискови групи. Аз съм привърженик да има информация какво е състоянието и какво правим. Защото, повярвайте, това е много сложен процес и той изклчително трудно може да се управлява на базата на само 4000 тествани, което е нищожен статистически дял на фона на 7 милиона българи. Искам да благодаря на хората на първа линия, на всички, които в тези трудни времена изпълняват дълга си, да благодаря на Кризисния щаб за полаганите огромни усилия и създадената организация за борба с COVID-19”, каза още Радев.

Той сподели, че има основателно притеснение сред медиците във връзка с поставените задачи всички лечебни заведения да обособяват отделни звена за борба с коронавируса. В тази ситуация се крие риск това да блокира напълно тези болници и да направи невъзможно лечението на остри хронични, онкологични, кардиологични и други спешни случаи. А хората стоят вкъщи и чакат, това рискува, по мнението на много специалисти, да повиши смъртността далеч над тази от коронавируса. „Затова едно от предложенията, което се оформи тук на дискусията, е да се направи едно звено, което да бъде усилено с анестезиолози, лекари, сестри от другите болници, така че да има ясно разделение на потоците и там да се обособят всички заразени от коронавирус, за да може другите болници с тежки случаи да продължат да лекуват пациентите в тежко положение. Това е жизнено важно, за да не блокираме здравната система. Това предложение ще бъде отправено и към министъра на здравеопазването”, заяви Румен Радев.

Той отново припомни, че многократно е настоял за убедителни и всеобхватни най-вече социални и икономически мерки, такива все още обаче не вижда. На засегнатите им се предлага не реална помощ, а заем, който впоследствие допълнително ги задължава, смята президентът.

„Нас 10 години ни убеждават, че имало резерви, всяка година се харчат милиарди от така наречения излишък. Без никакви правила. Кризата обаче показа, че всъщност хазната е празна и трябва заем. И този път трябва да сме много внимателни този заем да се харчи при строг обществен контрол, за да не стане така парите пак да потънат, както всички останали досега”, категоричен бе Радев.

На въпрос дали се тества редовно за коронавирус той отговори, че досега си е направил само един тест, който е отрицателен. „Не мога да си позволя лукса да се тествам през ден или всеки ден, а да няма тестове за хората. Всеки решава кога и как може да се тества. Има много българи, които искат да бъдат тествани, но не могат. Не всички могат да отделят тези пари да се тестват в частна лаборатория, не всички имат достъп, защото трябва да пътуват”, обясни президентът Румен Радев.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини