Съветници отрязаха узаконяването на ромските постройки в Гърмен

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Общинският съвет в Гърмен отряза опитите на кмета Минка Капитанова за узаконяване на постройките в ромския квартал "Кремиковци".

На извънредна сесия в четвъртък бе отхвърлено предложението на кметската администрация за изготвяне на Подробен устройствен план за терените в ромската махала, което е първата стъпка в узаконяване на къщите в гетото.

Петимата съветници от ДПС и четиримата от ГЕРБ гласуваха „въздържал се”, останалите 8 бяха „за”. Поне засега узаконяването изглежда невъзможно. 

„Трябва да се проведе широк обществен дебат с участието и на двете страни, за да се търси решение на проблема и премахване на напрежението между българи и роми. И всеки да си понесе отговорността за така създалата се ситуация", увери Мустафа Геров от ДПС.

Председателят на Общинския съвет Екатерина Татанова, която е от квотата на ГЕРБ, също смята, че към момента изработването на ПУП не е добра идея, тъй като все още за въпросните парцели се водят съдебни дела от собственици, които имат претенции към част от терените. Според нея това е една от основните пречки за изработване на устройствен план, тъй като подобно действие в случая би било незаконосъобразно.

Сесията премина под знаа на протестите. Снощи, докато се провеждаше заседанието, пред сградата на кметството се събраха недоволни жители на Гърмен, които заявиха, че не подкрепят идеята за узаконяване на гетото. Те са категорични, че едно незакнно нещо не бива да се узаконява и настояха бараките на ромите да бъдат сринати .

Според хората прокуратурата трябва да провери как частни земеделски земи в ромския квартал изведнъж са се оказали общински. Не е случайно, че все още се водят дела от жители на селото, които имат документи за собственост, но въпреки тях парцелите им са актувани като общински.

За неправомерно вдигнатите през последните 15-20 години 124 сгради в ромската махала има заповеди на ДНСК за премахването им. Миналата година през лятото при две акции се бутнаха само 10 постройки. На тяхно място са построени други незаконни бараки. Протестиращите негодуват от бездействието на местната власт и на държавата срещу незаконните строежи в ромската махала. На практика 1 година след бунтовете срещу ромските набези и беззакония нищо не се е променило.

В същото време местната власт продължава да бъде разединена. Всички уверяват, че искат да решат така наречения ромски проблем, но предлагат различни начини за това. Засега надделява идеята, че нещо незаконно не може да се узакони и затова колибите на ромите трябва да бъдат съборени.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини