Как да се предпазим от Covid-19 в магазина?

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Преди няколко седмици пазаруването беше често срещано нещо, пише Би Би Си. Именно тези изрази - „най-необходимото“ и „възможно най-малко“, британският премиер Борис Джонсън използва в своето обръщение, когато говори за мерките, които трябва да се предприемат в разгара на коронавирусната епидемия.

Той също така препоръча да се използват услуги за доставка по домовете, ако е възможно.

Но как да го направите без заплаха за здравето? 

И какъв е най-сигурният начин да отидете до магазина? Пита Би Би Си.

Какви са рисковете в магазините?

Инфекцията се разпространява, когато човекът носител на вируса кашля или киха, а капки буквално изпълнени с вируса се разлитат във въздуха. Някой може да вдишва тези капки, докато са все още във въздуха, или да докосне повърхността, върху която са паднали.

Следователно, отивайки в магазина и контактувайки с други хора, всеки път поемаме рискове. Ето защо прословутото безопасно разстояние от два метра между хората е толкова важно и администрацията на много британски магазини гарантира, че това правило се спазва.

Според Сали Блумфийлд, професор в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, супермаркетите са идеалното място за предаване на вируса.

"Много хора пипат и прехвърлят стоки, докосват конвейерната лента при касата, натискат бутони на паркинги и банкови терминали, вземат ги и след това хвърлят касови бележки. Да не говорим за факта, че хората са в непосредствена близост един до друг", обяснява Блъмфийлд.

 

Има обаче няколко начина за намаляване на рисковете:

Измийте ръцете със сапун за 20 секунди или ги избършете с дезинфектанти на основата на алкохол преди и след като отидете в магазина

Не забравяйте, че повърхностите могат да бъдат замърсени - не докосвайте лицето си, след като докоснете количката за хранителни стоки, кошницата, опаковките за храни и витрините

Използвайте безконтактни методи за плащане

Каква е опасността при пазаруване?

Няма доказателства, че вирусът се предава чрез храна. И, най-вероятно, той все пак ще умре, когато се готви при висока температура.

На уебсайта на Британската агенция за хранителни стандарти публикува препоръки каква температура е необходима за приготвяне на определени храни. Най-голямата заплаха според професор Блумфийлд е опаковката, която докосват стотици ръце.

Тя препоръчва пластмасовите и стъклените контейнери да бъдат оставени настрана за 72 часа преди употреба или веднага да се избършат с разтвор на белина.

„Всичко, което се продава по тегло и преминава през ръцете на продавачите, трябва да се измие обилно под течаща вода и да се остави да изсъхне“, казва ученият.

Колко са безопасни доставките до дома?

Доставката за дома е за предпочитане пред ходенето до магазина, тъй като поне избягвате контакт с други клиенти. Но рискът от заразяване чрез опаковки или от куриера остава.

Експертът по безопасност на храните и блогърката Лиза Акерли препоръчва да прикачите бележка към входната врата, като помолите куриера да остави чантите пред вратата, да извърши телефонно обаждане и да се отстъпи на безопасно разстояние.

Но какво да кажем за доброволческите групи, които се грижат за слабите и възрастните хора?

Съветът е същият: не осъществявайте контакт с онези, на които помагате, а те от своя страна трябва да обработят получените от покупки с дезинфектор на спиртна основа, който ще неутрализира вируса за една минута.

„Няма повече рискови фактори при доставката на дома от магазин, отколкото в посещението на вашия доброволен асистент“, казва професор Алисън Синклер, вирусолог от университета в Съсекс.

Някои експерти също препоръчват да използвате пластмасови торбички за пазаруване само веднъж по време на пандемия.

Какво да правя с доставката от ресторанти?

След като ресторантите трябваше да се затворят, мнозина се преобразуваха в готвене и предаване на храната на гише.

Верижни ресторанти с репутация и други лицензирани заведения няма да си позволят да нарушават стандартите за качество и хигиена, така че рисковете за клиентите, които поръчват храна от тях, са минимални.

Що се отнася до контейнерите, в които е опакована храната, съдържанието им трябва незабавно да се постави в чиния, контейнерът трябва да се изхвърли и ръцете да се измият старателно, съветва Сали Блумфийлд от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

При тези обстоятелства е по-добре да поръчате топла храна, приготвена от пресни продукти, а не студени ястия или ястия, съдържащи сурови съставки.

„Пицата например може да се държи в микровълновата за няколко минути, ако сте много загрижени за безопасността на храната за отнемане“, препоръчва Blumfield.

Източник: DNews.bg

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!

Още новини