Бетховен: Обичай свободата повече от живота!

Бетховен: Обичай свободата повече от живота!

Лудвиг ван Бетхо̀вен е сред гениите на класическата музика. Той е сред най-великите композитори в цялата история на човечеството. Той е представител на Виенската школа на границата между класицизма и романтизма. Бетховен се превръща в добрия пример за много композитори, музиканти и слушатели поколения наред.

Роден е през 1770 година в град Бон. Необикновеният музикален талант на Бетховен се проявява още в ранно детство. Баща му (човек с подчертана склонност към алкохола) започва да се грижи за неговото развитие по насилствен и безсистемен начин. Йохан ван Бетховен преподава на сина си пиано, солфеж и го запознава с основните принципи на контрапункта и хармонията.

Бетховен подражава на великите си предшественици Йозеф Хайдн и Волфганг Амадеус Моцарт, като в същото време вплита и свои неща. Някои от най-важните му пиеси в началото на кариерата му са „Първа“ и „Втора симфония“, първите му шест струнни квартети, първите му два концерта за пиано и първите двадесет сонати, включващи известните „Лунна соната“ и „Патетична соната”.

Този период в творчеството на Бетховен започва с неговото оглушаване и е белязан с творби на теми като героизъм и борба. В този период, въпреки напредващата му глухота, са създадени много шедьоври на класическата музика.

Бетховен пише общо девет симфонии (последната с хор по текст на Шилер), пет концерта за пиано и оркестър, концерт за цигулка и оркестър и други; Операта „Фиделио“, увертюрите „Леонора“, „Егмонт“, „Кориолан“, „Тържествената меса“. Има и много клавирни творби – 32 сонати, 10 сонати за цигулка, 16 струнни квартета, вокални пиеси и др.

Бетховен силно изменя характера на някои музикални форми и жанрове. В някои от творбите му са отразени идеите на Френската революция. Жените пък играят в много отношения голяма роля в живота на Бетховен: като приятелки, като изпълнителки на неговите произведения и като вдъхновение за написването имБетховен умира на днешната дата през 1827 година във Виена.

Ето някои от мислите на великия немски композитор:

"Музиката е по-възвишено откровение от всяка мъдрост и философия."

"Да свириш без страст е непростимо!"

"Бих написал 10 000 ноти вместо една едничка буква от азбуката."

"Музиката е като мечта. Една, която не мога да чуя."

"Само хората с чисто сърце могат да правят добра супа."

"Всеки, който казва лъжа, няма чисто сърце и не може да прави добра супа".

"Ще хвана съдбата за гърлото!".

"Не съществува друго качество за надмощие освен добротата".

"Обичай свободата повече от живота".

"Музиката е по-високо откривание от всичката мъдрост и философия. Музиката е електрическата почва, в която духът живее, мисли и изобретява".

"Любовта изисква всичко и има право на всичко".

"Трябва ли? Трябва!".

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини