Омайно вино изкуши хиляди туристи на празника „Златен грозд” в Мелник

Омайно вино изкуши хиляди туристи на празника  Златен грозд” в Мелник
Снимки: ИлинденПрес

Мелник сътвори истински празник за душата, който накара всички да забравят за зимата и да се потопят в магичния свят на прочутото мелнишко вино. Хиляди гости от различни крайща на страната, както и чужденци, атакуваха най-малкият ни град в събота по обяд. Те доказаха за поредна година, че течният еликсир е един от ключовете на населеното място към света. Община Сандански, Сдружение „За Мелник” и винопроизводителите от Долината на Струма показаха, че са гостоприемни и приготвиха много вино за жадните за незабравими изживявания многобройни туристи. Още рано сутринта най-нетърпеливите окупираха десетките шатри на майсторите на виното. Масите изкушаваха ценителите с подредените като по конец бутилки с божествената напитка. А изборът бе за всеки вкус – червено, бяло и розе. Разбира се, наблизо димяха и скарите с вкусни мезета.

Двудневният Фестивал „Златен грозд” събра в архитектурно-историческия резерват най-добрите винарски изби. Те предложиха на своите гости най-качествените си вина с подчертана индивидуалност и с усещане за автентичния мелнишки произход. Всички лозя са сертифицирани съгласно българското и европейското законодатество за производство на биологично грозде. Презентираните еликсири основно са от сортовете „Широка мелнишка лоза”, „Мелник 55”, „Мерло” и „Каберне”, които са характерни за Мелнишкия регион и са визитната картичка на производителите. Винарите се похвалиха, че в последните години развиват непрекъснато винения туризъм и гостите в избите им се увеличават непрекъснато. Те работят в партньорство с община Сандански по проекти за реклама и мениджмънт на региона, както и за решаването на инфраструктурни проблеми в най-малкия ни град и околните селища. „Мелник е най-точното място, в което има празник на виното. Защото тук лозарството и винарството са на особена почит. И това не е от вчера, а от векове. В градчето всеки камък е история, насладете се на вкусното вино, на красивите къщи, на хубавите механи, заведения и хотели.  Тук хората са сред най-гостоприемните и това се вижда от всички гости. Всички заедно трябва да възродим славата на този вековен център на божествената напитка и на българския дух и традиции. Дегустирайте от еликсира и се насладете и на виното, и на фолклорната палитра в двата фестивални дни, която сме подготвили специално за вас”, с тези думи откри събитието Атанас Стоянов, кмет на община Сандански. Отец Николай отслужи водосвет. Атрактивна кукерска група от Петрич пък прогони злите сили от Мелник с танците и чановете си. Кукерите наричаха за здраве на всички и за берекет в лозята на мелничани под аплодисментите на присъстващите. 

Според местните винари мелнишките вина са изключително качествени и спокойно могат да конкурират дори най-известните световни марки. В тукашните винарни се правят бутикови и много хубави напитки, които се реализират не само на българския пазар, но и в чужбина – Швейцария, Германия, Франция, Чехия, САЩ и Канада. „Задължително е виното да се прави с много любов, защото то е любов, а любовта е вино. Тази земя са я работили нашите деди, ние продължаваме делото им. Не е случайно, че в този район са живели много народи, чиито традиции и легенди съхраняваме до днес”, твърдят мелничани, които днес и утре отварят и сърцата, и домовете си, като не забравят да отворят и бутилките с домашно вино, за да почерпят гостите. И да ги поведат в уникално винено пътешествие...

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини