Защитата на Румен Томов утре внася във ВАС жалба срещу решението на Административния съд

Румен Томов, снимка: ИлинденПрес
Румен Томов, снимка: ИлинденПрес

"Решението на Адиминистративен съд – Благоевград по казуса с кмета на Благоевград Румен Томов беше получено от мен на 28 януари в качеството ми на адвокат. Поради този факт срокът за подаване на жалбата до Върховния административен съд, който е седемдневен, изтича във вторник – 4 февруари. В момента подготвям жалбата, която утре ще бъде внесена в съда“, каза за Радио Благоевград адвокат Милана Кривачка, която представлява кмета Румен Томов.

Припомняме, че съгласно решение на Административен съд – Благоевград, с което се отменя решение на Общинската избирателна комисия – Благоевград, кметът Румен Томов трябва да напусне поста си, тъй като не е изпълнил нито едно от трите изисквания в материалния закон. В едномесечен срок от обявяването на изборния резултат, в качеството си на кмет, не е предприел действия по прекратяване на търговската си дейност чрез заличаване на ЕТ и не е уведомил писмено за това както Председателя на ОбС – Благоевград, така и ОИК – Благоевград в указания срок: до 4 декември 2019 г. Неизпълнението на което и да е от трите изисквания води до предсрочно прекратяване на пълномощията.

По думите на адвокат Кривачка, касационната жалба във Върховния административен съд се внася чрез Административен съд – Благоевград, който окомплектова преписката и я изпраща във Върховния административен съд. След като Върховния административен съд образува делото, то трябва да бъде разгледано в 14-дневен срок. Този срок обаче е инструктивен, т.е. ако има забавяне, това няма да бъде нарушение и няма да се отрази върху правилността на решението на съда.

„Смятам, че решението на Административен съд – Благоевград е недопустимо и неправилно, поради което трябва да бъде отменено на три различни основания. Като в зависимост от това, кое от тези три основания Върховния административен съд ще приеме за основателно, правните последици са различни“, допълни адвокат Кривачка.

Източник: Радио Благоевград

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини