Плащат по-малко и по-рано тютюна на стопаните в страната

Снимка: Илинден прес, архив
Снимка: Илинден прес, архив

Консултативният съвет по тютюна прие ставките за помощта на тютюнопроизводителите в България. Стойността на финансовата подкрепа зависи от сорта „зелено злато”, който стопаните отглеждат. Парите за реколта 2019 година обаче са с 5% по-малко в сравнение с реколтата от 2018 година.

Тютюнджиите, които са предали тютюн от сорта „Басми” ще получат най-голяма помощ. За тези, които са произвели до 1 тон, помощта е 2,18 лева/кг, за произвелите от един до два тона - по 2,12 лева/кг, а за над 2 тона – помощта е по 1,41 лева/кг.

За сорта „Каба Кулак” се плаща по 1,11 лева/кг, за „Бърлей” - по 0,81 лева/кг, а за „Вирджиния” – по 0,64 лева/кг.

През миналата година са били засети с тютюн 50 791 декара земя, а произведеното количество е 8268 тона. До момента са изкупени 7210 тона тютюн.

Консултативният съвет по тютюна реши по-рано да се платят средствата по преходната национална помощ за кампания 2019. Това трябва да се случи между 20 и 29 февруари тази година.  

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини