Марк Антоний – пълководецът, който пада в плен на красивата Клеопатра

Марк Антоний – пълководецът, който пада в плен на красивата Клеопатра

Марк Антоний е римски пълководец и триумвир, който почели много победи на бойното поле, на пада в плен на красотата на Клеопатра. Той е роден на днешната дата през 82 година преди новата ера в Рим. По майчина линия е племенник на Юлий Цезар. Известно време учи риторика в Гърция, а след това постъпва в конницата на проконсула Авъл Габиний. Като командващ на конницата се отличава със смелост и безстрашие.

В 54 г. пр. н. е. Антоний се включва в командването на армията на Юлий Цезар в Галия, две години по-късно става квестор.

Антоний става горещ привърженик на Цезар. Благодарение на последния в 50 г. пр. н. е. е избран за консул на плебса и авгур.

На 15 март 44 г. пр. н. е. Юлий Цезар е убит от група сенатори. Антоний прави компромис с убийците на Цезар, които получават амнистия в замяна на ратификацията на завещанието на Цезар.

Година по-късно Антоний, Октавиан и Марк Емилий Липид се обединяват във втори триумвират. При едно от пътуванията си Юдея, за да погаси въстание, Антоний среща Клеопатра и се влюбва в нея. Не се връща в Риму, а остава в Александрия. След завземането на Армения от Антоний през 34 г. пр. н. е., с финансовата помощ на Египет, двамата празнуват тържествен триумф в Александрия, което не се приема добре от римляните.Клеопатра получава титла „царица на царете”.

Водената от Клеопатра и Антоний политика предизвиква реакцията на Октавиан, който обвинява царицата че подкопава властта на Рим и убеждава римляните да се обяви война на Египет. На 2 септември 31 г. пр. н. е. Антоний е разбит от Октавиан в битката при Акциум. Марк Антоний се самоубива, същата е съдбата и на Клеопатра, няколко месеца по-късно.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини