Чужденци проверяват 18 горски стопанства в Югозападна България

Снимка: ЮЗДП
Снимка: ЮЗДП

Предварителни проверки по прилагането на националния FSC® стандарт започват днес в 18 териториални поделения на Югозападното държавно предприятие в Благоевградска и Кюстендилска области. Първи ще бъдат одитирани държавните горски стопанства в Благоевград и Петрич. Проверките са част от процеса по горска сертификация, в който са включени и държавните горски стопанства в Белица, Гоце Делчев, Гърмен, Добринище, Дупница, Елешница, Катунци, Кресна, Места, Невестино, Първомай, Разлог, Рилски манастир, Сандански, Симитли и Струмяни.

Предварителният одит ще се проведе от представители на английската одиторска компания „Соил Асосиейшън Сертификейшън Лимитид“, които ще проверяват по документи и на терен как се прилагат изискванията на FSC® стандарта за природосъобразно управление на горите. В процеса на сертификация заинтересованите страни могат да дават предложения за подобряване на горскостопанската дейност.

В края на 2019 г. предварителен групов одит беше извършен от холандската одиторска компания „Контрол Юнион Сертификейшънс” в други 18 държавни горски и ловни стопанства в областите Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Перник и Софийска. Следваща стъпка е провеждането на основни одити в двете групи, което е условие за издаването на FSC® сертификати. Към момента 4 териториални поделения на ЮЗДП са сертифицирани по FSC® - „ДЛС Дикчан”, „ДЛС Осогово”, „ДГС Якоруда” и „ДГС Кюстендил”.

Горската сертификация е пазарен механизъм, който дава най-високи гаранции на потребителите, че закупуват дървесина от отговорно управлявани гори. Заради увеличаващото се търсене на сертифицирана дървесина и растящите очаквания на обществото за по-устойчиво стопанисване на горите се налага сертификация на всички държавни гори в Югозападна България.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини