Андон Тодоров: Няма да бъда придворна дама на кмета

Андон Тодоров, снимка: Agencia.bg
Андон Тодоров, снимка: Agencia.bg


Няма да бъда придворна дама на кмета. Напротив, ще бъда коректив на общинска администрация и ще положа усилия да върна доверието на гражданите към институцията на Общинския съвет. Това обещание даде председателят на местния парламент Андон Тодоров.

На първата си пресконференция той бе категоричен, че ще въведе редица добри практики, които да повишат авторитета на институцията.

Първото обещание, което даде, е, че работата на съветниците ще бъда прозрачна и открита за граждани и журналисти. Всеки вторник от 14 до 16 часа ще има приемен ден за жителите, които искат да поставят свои питания, жалби и предложения. Единственото условие е хората предварително да заявяват, че искат среща с председателя или със заместник-председателите на институцията.

Второто обещание е постоянните комисии към местния парламент периодично да правят изнесени заседания и в съставните села. Това ще позволи повече хора да поставят своите проблеми и да се видят отблизо с народните избраници.

Третото обещание е да не се увеличават възнагражденията на общинските съветници в Благоевград . Те ще продължат да получават за труда си толкова, колкото и през миналия мандат - 25 процента от заплатата на председателя.

Андон Тодоров обаче не обяви какво възнаграждение получава с мотив, че все още не е взел първата си заплата и не знае нейния размер.

"Общинският съвет в Благоевград вече ще работи на отворени врати, ще има прозрачност и в рамките на три месеца ще покажем на хората, че това е съвсем различна институция от онова, което са свикнали да виждат", зарече се Андон Тодоров.

Той не беше така категоричен обаче по темата за привилегиите, с които от години се ползват общинските съветници - като безплатно паркиране в Синя зона и ползването на служебните карти, за да влизат без пари на мачовете на ОФК "Пирин" - практики, които открай време бодат очите на благоевградчани.

В областния център е публична тайна, че много от съветниците дават служебните си карти дори и на съпругите си, за да не дадат един лев за паркиране.
"Сигурен съм, че колегите не злоупотребяват и ползват безплатна Синя зона само когато идват на работа. Все пак, понякога се случва на Комисии да стоим по 3-4 часа. Освен това ние непрекъснато идваме до Общината, за да разглеждаме преписки и да правим заседания", прояви неочаквана колебливост по темата Андон Тодоров.

Уклончиво коментира и спестовността на някои съветници, които не искат да извадят по 5 лева от джоба си, за да гледат футболните срещи на ОФК "Пирин", който доскоро бе в тежко финансово състояние, а вместо това показват служебните си карти, за да влязат безплатно на стадиона.
"Нормално е, всичките колеги помагат на "Пирин" по някакъв начин, може би има единични такива случаи, но повечето съветници не го правят", заяви солидарност към колегите си Андонов.

Иначе около 48 000 лева ще харчи всеки месец Общинският съвет в Благоевград от хазната, сочи проекторамката на бюджет 2020, който предстои да бъде подложен на публично обсъждане. Парите ще отиват за заплати на персонал, осигуровки и издръжки, поясни председателят на парламента.

На днешната пресконефренеция стана ясно, че част от съветниците не са изпълнили обещанието си, подкрепено с единодушно гласуване, да преведат първата си заплата в помощ на 11-годишния Деян от Благоевград, който се нуждае от лечение в чужбина. Сред забравилите да попълнят заявления, че се отказват от месечното си възнаграждение, са около 13 съветници.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини