Днес почитаме свети Йоан Кръстител

Днес почитаме свети Йоан Кръстител

Днес е Ивановден, почитаме свети Йоан Кръстител. Светецът се е родил 6 месеца преди Спасителя. Наричан е последният пророк преди идването на Месията. По време на проповедите си е подготвял хората за появата на Спасителя.

Според вярванията Йоан Кръстител е покровител на кумството. На различи места в страната традицията на кумството е свързана с къпането на младоженците от страна на кумовете. Ритуалът се отнася до двойките, които са се венчали през изминалата година.

Смята се, че на Ивановден идва краят на коледното празнуване, започнало от Игнажден.

Денят на Йоан Кръстител е известен на места още и като Женски водици. Запазените традиции казват, че именно на този празник жените носят жива вода от „къпани“ реки и с нея поръсват за здраве и благоденствие.

Счита се, че тези жени, които не се страхуват на празника да влязат в ледените води, ще родят здраво поколение. На различи места в страната са запазени обичаи, според които във водите на реката, които са близо до ледени, се играе мокро хоро, което е подобно на леденото мъжко хоро,  но се танцува само от жени.

Днес за имен ден черпят всички, които носят някое от тези имена - Иван, Иво, Йоан, Йоана,Йоанна,Иванка, Ивана, Иванина, Ивон, Калоян, Калояна, Ивиана, Ванина, Ваньо, Ваня, Йово, Йовко, Йовчо, Йовка, Йовелина, Йото, Йонко, Йонка, Жан, Жана, Ивайла, Ивет, Ивета, Ивелин, Ивелина, Ивайло, Жанет, Ина, Инка, Ива, Ивона, Яни, Янислав, Янислава, Янимира, Яне, Яна, Янка, Янко, Яница, Янета, Яниса, Янин, Янина, Янита, Янимир, Яник, Янек, Янико, Яника, Янаки, Яно, Яньо, Янчо.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини