Сурвакари прогониха злото от квартал „Струмско”

Сурвакари прогониха злото от квартал „Струмско”

Благоевградският квартал „Струмско” се разтърси по тъмно днес от чановете и танците на кукерите. Десетки сурвакари в първите часове на новата година не спряха да гонят злото от жилищния комплекс на Благоевград. Много млади жени и деца също бяха част от атрактивната кукерска група. Те носеха наравно с мъжете тежките кожени премени и звънците.  

В групата, която обикаляше квартала, имаше най-различни персонажи - поп, младоженци, старци, мечки и мечкари. „Най-важното е да успеем да уважим  нашите съкварталци. Да прогоним злото от домовете им и да играем за здраве и благоденствие. Дано годината е добра”, споделиха кукерите от „Струмско”.

В някогашното село да си кукер е гордост и призвание. И така е от векове. Днес е най-големият празник за кукерите - Сурва, следват фестивали в Благоевград, Симитли, Разлог и Перник. Най-радостното е, че младите стават все повече, което е гаранция, че традицията ще бъде продължена.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини