Дензъл Уошингтън – проповедникът от екрана

Дензъл Уошингтън – проповедникът от екрана

Актьорът Дензъл Уошингтън е роден на днешната дата прз 1954 г. в Маунт Върнън, щата Ню Йорк. Майка му е собственичка на салон за красота, а баща му - проповедник. Още когато е дете, ясновидка ме предрича, че му е писано да обиколи света и да проповядва. Е, това не се случва, защото Дензъл поема по пътя на актьорството. Ако не бях станал актьор, щях да съм проповедник, признава обаче той.

Много от ролите му са запомнящи се точно с посланията, които отправя неговият герой от екрана. Досущ като проповед звучат много от репликите му. Играл е в дсетки филми. Печели Оскар през 2001 година за най-добра мъжка роля в „Тренировъчен ден”, а за най-добра мъжка поддържаща роля получава най-голямата филмова награда за участието си в „Слава” през 1990 година. За играта си в „Ураганът” грабва Златен глобус за най-добър актьор в драматичен филм.

На 14-годишна възраст той и по-голямата му сестра Лорис са изпратени от семейството им в гимназия далеч от дома им, под предлог, че имат нужда от добро образование. Но истинската цел е била да не стават свидетели на разпадащия се брак между родителите им.

През 1977 г., Дензъл успешно се дипломира като журналист във Фордамския Университет, с бакалавърска степен. В годините, прекарани в университета, той открива своята страст към актьорската игра.

Въпреки че завършва журналистика, той постъпва в Американската Театрална Консерватория в Сан Франциско. Първите си роли в театъра получава при завръщането си в Ню Йорк. Следват участия в много телевизионни продукции. Дебютът му в игралното кино е във филма Carbon copy от 1981 г. Широка известност получава обаче с ролята си на доктор Чандлър от сериала на NBC „St. Elsewhere“, в периода 1982 – 1988 г.

Първата си номинация за Оскар, Дензъл Уошингтън получава за ролята си на Стив Бико от филма „Вик за свобода” - за най-добра поддържаща мъжка роля. През 90-те години, актьорът участва в серия от високобюджетни продукции като „Версия пеликан” и „Филаделфия” от 1993 г., „Аленият прилив” от 1995 г., „Жената на проповедника” и „Кураж под огъня” от 1996 г.

През 2006 г. участва в напрегнатия екшън „Дежа вю”, а през 2007 г. в криминалната драма „Американски гангстер” като Франк Лукас.

Ето някои мисли на големия холивудски актьор:

Актьорската игра е само начин да преживяваш, семейството е животът.

Докато растях не съм гледал филми.

Не свързвам себе си с награда. Бил съм на партито достатъчно пъти, за да знам, че наистина няма значение.

Пожънах много успех още от самото начало. Никога не съм бил подлаган на изпитание за дълги периоди от време. Изпълних първата си професионална задача още когато бях в колежа. Подписах с агенцията на Уилиям Морис още преди да завърша.

Никога не съм притежавал тази класическа борба. Това, което имах беше вяра.

Аз казвам, че късметът е, когато възможността се появи и ти си подготвен за нея.

Когато бях дете, не ми беше разрешено да ходя на кино. Баща ми беше пастор.

Късметлия съм. Не аз избирам сценариите – те ме избират.

Не съм много запознат. Не познавам никакви актьори освен тези, с които работя.

През целият си живот съм работил с деца.

Ако не вярваш на пилота, не тръгвай.

Най-бедните хора са най-милите хора.

Ако имаш враг, тогава го опознай, недей просто да му бъдеш бесен.

Едно хубаво нещо относно това да участваш във филм е, че е добра терапия.

Там, където смятам, че се върши повечето работа е зад камера, не пред нея.

Никога не знаеш кога си наблюдаван. Това е една от ужасните страни на това да бъдеш известен. Това е и моята най-неприятна част от актьорството – да съм известен.

Писането е оръжие, и то е по-мощно, отколкото юмрукът би могъл да бъде някога.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини