Взеха проби от водата на езерата в Пирин планина

Снивка: НП
Снивка: НП "Пирин"

Дирекция „Национален парк „Пирин” изпълнява проект за подобряване на природозащитното състояние на група езера. Ще се изследват Рибно езеро, Жабешко езеро, Първо Превалско езеро, Спанополски езера, Башлийско езеро, Тевно езеро, Синанишко езеро, Окото и Безбог.

Целта е да се предотвратят всякакви антропогенни дейности в непосредствена близост до езерата, които биха довели до промяна във водния режим, видовия състав, химичните показатели, както и до понижение нивото на водата, утъпкване на бреговете и вток на органично натоварени води.

Екип от специалисти взе проби от езерата, с които да изследва състоянието им. Анализът на пробите ще даде актуална информация за хидробиологично и екологично проучване на състоянието на дънни утайки, показатели на водите, степента на еутрофикация, състава и биомасата на фитопланктона, състава на водната флора и състава и възрастовата структура на рибна фауна.

За предприемането на мерки за преодоляване на негативните процеси като следствие от въздействието, което оказва пашуването на стада от едър и дребен добитък в зоните около езерата, са извършени и геодезически работи за заснемане на водното огледало и изготвяне на специлизарана карта релеф на прилежащи площи. Тя ще послужи за основа при проектирането на задължителните мерки за предпазване от това негативно влияние -ограничаване на достъпа на пашуващи животни.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини