Бедствено положение в Смолян, сняг затрупва страната

Бедствено положение в Смолян, сняг затрупва страната
Снимка: Булфото, архив

Община Смолян обяви бедствено положение през нощта заради щетите от проливния дъжд, съобщи заместник- областният управител на Смолян Адриян Петров, цитиран от Dnes.bg.

Река Черна е преляла в отделни зони в пределите на града, а пътят Смолян - Арда е залят на места. Наводнени са дърводелски цехове в кв. Устово в Смолян и ВЕЦ в с. Средногорци. Нивото на р. Черна се е повишило с над 1 метър за последното денонощие, а валежът вече преминава в сняг. Свикан е Общинският щаб за бедствия и аварии в Смолян, пише БТА.

Разрушителното пълноводие е отнесло понтонен мост при с. Средногорци. Аварийни екипи са отводнявали през нощта наводнени къщи в Смолян и Неделино. Ангажирани са доброволци, които работят за отстраняване на паднали дървета и издигането на диги за ограничаване на речното корито в областния град. Проблеми с проливния дъжд има и в района на с. Триград.

Дъждът в Смолянско вече премина в тежък сняг. Сняг вали и в по-голямата част на страната.

Червен код е обявен за днес за три области – Смолян, Кърджали и Хасково, оранжев – за 13 области от Централна България, а за останалите – жълт.

Пътните настилки в цялата страна са мокри, в планинските райони са заледени, заскрежени, обработени и опесъчени, съобщиха от АПИ.

По автомагистрала „Тракия“ е ограничено движението на тежкотоварни МПС над 10 т. за област София; ограничено е движението на всички тежкотоварни МПС над 12 тона, включително ремаркета и полуремаркета, трактори и специализирана земеделска техника, в участъка от км 55+627 до км 106+427, ляво платно, посока София, поради снегопочистване.

Алтернативният маршрут е: АМ Тракия -п.в.”Цалапица”-път I-8-Пазарджик -път I-8-Белово-Костенец- п.в.”Мухово”-АМ Тракия.

По автомагистрала „Хемус“ в област София е ограничено движението на тежкотоварни МПС над 10 т.

Тази нощ беше ограничено движението на всички товарни МПС над 10 тона за цялата област Плевен поради снегопочистване.

Ограничава се движението на автомобили с ремаркета и полуремаркета по път lll - 866 Кричим-Девин-Широка Лъка и път III-197 Девин-Борино поради обилен снеговалеж.

Временно е ограничено движението по път I-5 в участъка от с. Ягода до кръстовището с път I-6, поради паднал стълб на пътя. Шофьорите да използват обходен маршрут: с. Ягода-с. Ръжена-Бузовград-Kазанлък.

Ограничено е движението на всички тежкотоварни МПС над 12 тона по път I-2 на територията на Разград.

Временно е ограничено движението на всички МПС по път I-6 в участъка Мъглиж-Гурково поради влошени метеорологични условия, както и движението на всички МПС по път I-5 Русе - Полски Тръмбеш.


 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини