Съдът потвърди състава на Общинския съвет в Банско

Снимки: Община Банско
Снимки: Община Банско

С решение от 13.12.2019 година Административен съд – Благоевград потвърждава Решение №104-МИ от 28.10.2019 г. на Общинска избирателна комисия Банско, с което са обявени избраните за общински съветници в община Банско.

Решението на ОИК в частта, в която са обявени изборните резултати по преференциалния вот на кандидатите за общински съветници бе оспорено с жалби на петима кандидати за общински съветници в Банско Петър Сакарев, Иван Тонин, Димитър Проданичин, Надежда Самарджиева и Радослав Юнчов. Доводи на жалбоподателите са, че е налице недостоверно отчитане, отразяване и манипулиране на реалния изборен резултат от подадения вот за общински съветници в изборните секции в община Банско.

Съдът допусна и извърши оглед, проверка и ново преброяване на изборните бюлетини в СИК № 17 в град Добринище, касаещ подадените действителни гласове и разпределението на преференциите в кандидатски листи № 43- ПП “ГЕРБ“ и № 68 Местна коалиция ВМРО– КП Алтернативата на гражданите, както и отразените като недействителни бюлетини в секцията.

Проверката в съдебна зала установи за кандидатска листа № 43- ПП “ГЕРБ“- 22 бр. гласове в повече от посоченото в протокола на ОИК и за кандидатска листа № 68- Местна коалиция ВМРО – КП Алтернативата на гражданите - с 4 бр. гласове в повече. Установеното в резултат на извършения от съда оглед, проверка и ново преброяване, обуславя и увеличение на общия брой подадени действителни гласове в секция 17 в град Добринище.

Въпреки липсата на подадена жалба, в частта срещу решението на ОИК – Банско за обявяване на общинската избирателна квота, респ. броя разпределяни мандати между партиите, коалициите и местните коалиции, следва да се посочи, за пълнота на изложението, че констатираното увеличение на броя действителни гласове за двете кандидатски листи- № 43 и 68, не влияе по никакъв начин на крайния изборен резултат, е посочено още в мотивите на съдебното решение. С допълнението, че установеното от съда, макар и да променя незначително броя на подадените преференции за някои от кандидатите за общински съветници, не оказва никакво влияние върху имената на избраните за общински съветници /персоналния състав на общинския съвет/.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховен административен съд в 7-дневен срок.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини