Цените на свинското у нас с рекорден скок, ядем испанско месо

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Цените на свинското месо в България отчетоха десетгодишен връх. В момента килограм свинско на едро надхвърля 10 лв., а цените на дребно достигат до 13 лв. на килограм. Спрямо година по-рано стойностите, на които се продава това месо са с 30% по-големи, съобщава Нова телевизия.

Причината за по-високите цени на свинското месо според производители и търговци е Африканската чума по свинете (АЧС) , която доведе до унищожаване на 1/5 от прасетата у нас.

На българския пазар се внася по-евтино месо предимно от Испания. От Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) заявиха: „По традиция българското месо е по-скъпо. В ситуация на намаляване на стадото се наблюдава още по-голямо покачване на цените. Испанското месо в България се продава за около 7 лв. за килограм“.

Африканската чума удари не само родното производство, но и пазарите в Азия. Търговците се оплакват, че все по-малко потребители си купуват от по-скъпото свинско.

Опасенията на производители и търговци са, че в следващите 1-2 години цените на свинското месо у нас ще останат високи, докато стадата напълно се възстановят.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини