Жилищният пазар в Гърция бележи рекорден ръст

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Разрастването на икономиката и чуждестранният интерес дават положителен импулс на жилищния пазар в Гърция. Цените на имотите са се повишили с най-бързия си темп от над 12 години насам, пише economic.bg, позовавайки се на Reuters.

Собствеността на имот представлява голяма част от богатството на гръцките домакинства, като над 80% имат свое жилище. За сравнение средното равнище в ЕС в 70%. 

През второто тримесечие цените на апартаментите са нараснали със 7.7% спрямо същия период година по-рано.По-конкретно цените са се увеличили с 11.1% на годишна база в Атина, където платформите за отдаване на дома като Airbnb и програмата „златна виза“ стават все по-популярни.     

Цените на жилищата в Гърция паднаха с 42% между 2008 г., когато страната започна продължителна рецесия, и в края на 2017г. 

Цените на жилищата се повишиха с 3.5% спрямо първото тримесечие, което е седмо поредно тримесечие на ръст“, коментира икономистът Никос Магинас. 

Възходящият тренд се наблюдава във всички пазарни сегменти - включително и на стари и новопостроени апартаменти, и във всички региони на страната, въпреки че столицата е лидер по поскъпване на имотите.

Източник: Economic.bg  

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини