10 милиона евро за по-добър достъп до изкуства и култура

Снимка: ОИЦ-Благоевград
Снимка: ОИЦ-Благоевград

Информационен ден по Резултат 2 „Подобрен достъп до култура и изкуства“ от Програма PA 14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ събра в Благоевград представители на културни институции от Югозападна България. Финансирането е от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Събитието се организира от Министерство на културата с логистичното съдействие на Областен информационен център – Благоевград. Освен културните институции в срещата участваха още представители на общински администрации, читалища, неправителствени организации и медии. Благоевград е един от 10-те центъра, в които се провежда информационната кампания за популяризиране на тази възможност за финансиране на различни видове изкуства и културни събития.

„Настоящата покана е първа. До края на Програмата през 2024 г. ще има още 5 покани“, съобщи нейният ръководител и зам.-министър на културата - Амелия Гешева. Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ е с общ бюджет от 10 000 000 евро, осигурени от Кралство Норвегия, Република Исландия и Княжество Лихтенщайн. Програмен оператор на средствата за култура от програмата през периода 2014-2021 г. е Министерство на културата на Р България, а програмен партньор от страните донори е Съвета по изкуствата - Норвегия.

Общият бюджет по Резултат 2 „Подобрен достъп до култура и изкуства“ е 1 582 353 евро. Минималният размер на безвъзмездна финансова помощ за едно проектно предложение е 50 000 евро, а максималният – 200 000 евро. По процедурата могат да кандидатстват всички нетърговски, публични или частни, както и неправителствени организации,  регистрирани  като  юридически  лица  в  България, чиито принципна дейност се осъществява в културния или творческия сектор. Допустими кандидати по Резултат 2 „Подобрен достъп до култура и изкуства“ са и общинските администрации. Допустими партньори по настоящата покана могат да бъдат юридически лица, регистрирани в България, така и такива от страните донори – Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Възможност да получат финансиране ще имат проектни предложения, свързани с организирането на разнообразни артистични и творчески събития, фестивали, пърформанси, изложби и инициативи на местно и на регионално ниво, които ще съживят периферните пространства, ще вдъхнат нов живот в по-малки градове и села и ще привлекат и ангажират нови публики. Срокът  за  изпълнение  на проектите може да бъде от 6 до 24 месеца.

Партньорството по тази процедура е желателно, но не задължително. Важно условие е сдруженията с нестопанска цел да бъдат регистрирани и да са осъществявали дейност на територията на България поне 24 месеца преди датата на публикуване на настоящата покана.

Крайният срок за подаване на проектни предложения по мярка „Подобрен достъп до изкуства и култура“ е 03.12.2019 г. Проектните предложения по нея ще се подават  само по електронен път чрез електронната система ИСУН 2020. Заместник-министър Гешева препоръча при необходимост от техническа помощ за работа с платформата,  да се търсят експертите на Областен информационен център – Благоевград.  

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини