Започна разтягането на предизборни локуми в община Кресна

Снимка: Илинден Прес, архивп
Снимка: Илинден Прес, архивп

Времето на предизборните локуми тази есен настъпи по-бързо от очакваното. Още нестартирала официално изборната кампания, кандидат-кметове отвориха кутията с обещания, които раздават щедро като евтин локум. Някои ще ги разтягат като ластици, докато, изтънели до краен предел, не се скъсат на 27 октомври.

Поради липса на интрига най-щедро вървят тези обещания в малките общиини. Пример за това е Кресна, където изборната битка изглежда предопределена. Местните кандидати, колкото и да се опитват да правят "общ фронт" срещу настоящия кмет Николай Георгиев, трудно ще го победят. Четири години се оказаха напълно достатъчни, за да бъде припознат от местните жители като човек, който е на тяхна страна. Нямаше обществен проблем, в който Георгиев да не получи подкрепата на своите съграждани. Протестите за обезопасяване на главен път Е-79 покрай Кресна, отпорът срещу ВиК Асоциацията, запазване ниската цена на питейната вода, асфалтирането на основни улици, мащабният проект за дълго очакван ремонт на местното училище - все неща, които Николай Георгиев успя да направи, подкрепен от всички жители на градчето. И всичко тава се случи под високомерния поглед на управляващите.

Всъщност държавата никога не е била благосклонна изобщо към общините, особено към малките като Кресна.

Затова предизборните локуми, които някои кандидат-кметове сега разтягат като латерна,  звучат повече от несериозно.

В Кресна от няколко дни един кандидат-кмет внушава на хората, че ако го изберат, в общината ще потекат реки от мед и масло. За съжаление, рогът на изобилието никога няма да потече нито към Кресна, нито към която и да било друга българска община, просто защото малките населени места не са приоритет на централната власт.

"Ако аз съм кмет, 16 милиона лева ще дойдат в Кресна. Ще направя басейни, спортни игрища, водата ще тече на воля във всеки двор", приказва мераклия за местната власт. Само дето приказките му са изпразнени от съдържание и нямат нищо общо с реалността. Но някои хора преди избори започват да бъркат желаното с реалното.

Пък и всеки средно интелигентен човек знае, че току така милиони не се раздават. Нито под път, нито над път, нито на първокласен път Е79, където е разположен град Кресна. За всяко държавно финансиране се иска готов и издържан проект и пак не е сигурно, че той ще бъде финансиран. Е, въпросният кандидат няма хал хабер за това, но обещава щедро от пиле мляко. Много трудно което и да е правителство ще осигури 16 милиона лева на малка община като Кресна, в която живеят около 5000 жители. Необходими са много сериозни проекти, но и тяхното наличие не гарантира финансиране. Все пак в България има 265 общини и няма как от централната власт да се излее рогът на изобилието за всяка една от тях. Затова е много важно за един кмет да има добър екип, който да готви качествени проекти, които да осигуряват някакви външни средства за общината. Управникът е длъжен да е и добър мениджър, за да може да търси и намира инвестиции от алтернативни източници. Кметът е нужно да осигури подходяща бизнес среда в общината, където да идват инвеститори. От техните данъци ще се пълни общинската хазна и няма да се налага да се чака благоволението на държавата и на правителството.

Но фабриката за гръмки обещания заработи рано, но пък на бързи обороти. И няма основание да смятаме, че в предстоящата предизборна кампания тази фабрика ще затвори врати. Напротив, обещанията ще са все по-помпозни, но накрая има опасност „локумът” да загорчи и избирателите, които са се подвели по подобни кандидати, да останат силно излъгани.  

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини