Родители могат да наемат детегледачи с европейски пари

Снимка: ОИЦ-Благоевград
Снимка: ОИЦ-Благоевград

Агенцията по заетостта стартира нов прием на заявления по проект „Родители в заетост”. Проектът е съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 и подпомага родителите за по-доброто съвместяване на професионалния с личния живот. Същевременно проектът  предоставя възможност за заетост на безработни лица за полагане на грижи за отглеждане на деца.

По време на новия прием право да подават заявления по проекта имат родители на деца до 12 години. За да ползват услугата, родителите трябва да бъдат от следните групи: родители на деца до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина, които имат осигурено работно място по трудово/служебно правоотношение или са самонаети/самоосигуряващи се лица, но към момента полагат грижа за децата си и не са се върнали на работа. Това право имат и многодетни родители на деца до 12-годишна възраст, които са се върнали на работните си места, а децата посещават детски ясли/градини, както и училище, безработни лица, регистрирани в Бюрото по труда, които са родители на деца до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина, или безработни лица, които са многодетни родители на деца до 12-годишна възраст, посещаващи детски ясли/градини, както и училище.

Безработните родители трябва да започнат работа при работодател или като самонаето/самоосигуряващо се лице в рамките на 4 месеца от получаване на услугата за отглеждане на дете. След като започнат работа, договорът на детегледача може да бъде удължен и така той да полага грижа за детето в срок до 18 месеца.

Заявления от родители ще се приемат до изчерпване на финансовия ресурс на хартиен носител, лично във всички Бюра по труда в страната или на имейл: roditeli-v-zaetost@az.government.bg, в работни дни между 8.30 и 17.00 часа. Максималният срок за получаване на услугата „детегледач” е до 18 месеца или до навършване на 5 или 12 години на детето. Бюрата по труда извършват подбор сред регистрираните безработни лица за детегледачи, като ги насочват за одобрение от родителите.

Бюджетът на проект „Родители в заетост“ е 35 млн. лева, от които 85% са осигурени от Европейски социален фонд. В рамките на предходните приеми са одобрени 3 368 родители от общо 4 854, подали заявления. 5387 безработни лица пък са изявили желание да бъдат наети като детегледачи, а одобрените са 3917.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини