Топла вода и липса на достатъчно кислород убили рибата в яз. „Пчелина”

Радослав Геаргиев, снимка: БД
Радослав Геаргиев, снимка: БД "ЗБР"

Директорът на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ - инж. Радослав Георгиев, обясни причините за измирането на рибата в язовир „Пчелина“ на пресконференция в Благоевград. Той уточни, че е събрана информация по случая, включваща  данни от проверката на място и резултатите от експресните полеви изследвания в деня на получаване на сигнала – 07.09.2019 г., анализи на протоколи от мониторинг за обекти с издадени разрешителни по реда на Закона за водите и ЗООС, данните от ежемесечни изследвания на над 60 показатели в рамките на Програмата за собствен мониторинг на БДЗБР. „За момента най-вероятната причина е високата температура на водата, ниското съдържание на кислород във язовира и пика на цъфтеж на фитопланктона, комбинирано с притока на води, съдържащи вещества постъпили от канализационните колектори и обекти с издадени разрешителни за заустване на отпадъчни води”, обясни Георгиев.

Стана ясно, че яз. „Пчелина“ е зарибен от неправителствени организации, без съгласуване на количеството и вида на зарибителния материал с ИАРА, РИОСВ и БДЗБР. Възможно е в язовира да се внесени и видове, които не са подходящи за екосистемата в язовира.

От началото на годината в района от яз. „Пчелина“ до гр. Земен са извършени 100 проверки и са проверени всички постъпили сигнали. Информация за резултатите от проверките се публикува на сайта на БДЗБР, в рубриката „зелен телефон“.

Предприетите мерки от страна на БДЗБР са извършван на учестен мониторинг от две независими акредитирани лаборатории, с цел проследяване на състоянието на водите в язовира и предприема не последващи действия. Наблюдават се основни физико-химични показатели, специфични замърсители и приоритетни вещества. Данните от анализите се публикуват на сайта на БДЗБР.“ Инж. Георгиев допусна, че язовирът може и да е презарибен, което е довело до изчерпване на кислорода.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини