Децата на Благоевград отново ще творят в Дома на културата

Снимки: Община Благоевград
Снимки: Община Благоевград

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности на община Благоевград - Христина Шопова, откри вчера новата творческа и учебна година в Дома на младостта. На събитието присъстваха дейци на изкуството и културата, учители, директори на детски градини и училища, преподаватели към различни школи, общественици и граждани. 

„Избрахме неслучайно тази дата, в нея има три пъти цифрата 9. Надяваме се да е за добро! Мотото на днешното събитие е „Всичко хубаво тръгва от Благоевград“, а темата на дискусията е „Как да вдъхновим нашите деца да се превърнат в „Творци на духа?“. Много е важно за всички нас, като родители и като общественици, да дадем насока на поколенията след нас. Всяко едно дете има талант, при някои този талант е повче. Въпросът е да го открием, да го провокираме, да го насочим в правилната посока. В момента изготвяме и творческа програма, която ще бъде оповестена. Стартираме и конкурс, който ще продължи един месец. В основата му е да провокираме децата да интерпретират символа на града“, каза Христина Шопова.

Тя поясни, че в инициативата могат да участват деца на различни възрасти, а творбите ще бъдат подредени в специална изложба в галерия „Свети Лука“. Авторите на творбите ще бъдат стимулирани, като ще има възможност произведенията да бъдат закупени на символични цени.

„Ще създадем и Художествен съвет. В момента водим разговори с хора от цялата страна. Ролята му ще е да изготвя творчески програми, да мотивира решения по отношение на децата. Целта е да отсяваме най-големите таланти и те да бъдат подпомагани още по-добре и от общината, а и не само от нея“, разкри Христина Шопова.

Гостите на събитието разгледаха с интерес новоподредената експозиция в Дома на младостта. Обновеното пространство на бившия Младежки дом се използва за богат набор от артистични, публични и социални събития. Домът на младостта отвори врати през месец юни тази година.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини