Закриват старото депо за отпадъци край Разлог

Снимка: Община Разлог
Снимка: Община Разлог

Община Разлог изпълнява проект за ефективно и екологично рекултивиране и закриване на общинското депо за неопасни отпадъци в местността Седръч. Важно е да се опазят компонентите на околната среда – води, въздух и почви. Количеството извозени отпадъци до момента е 298 540 кубически метра.

Основните дейности в обхвата на проекта включват техническа и биологична рекултивация. Техническата рекултивация се състои от изграждане на дренаж за предпазване на основата от преовлажняване и хлъзгане; нови отводнителни канали за повърхностни води; изграждане на газови кладенци по табана на тялото на отпадъците; тръбна корекция на дерето,както и изграждане на мониторингова система – за подземните води и топографията на депото.

Биологичната рекултивация ще обхване озеленяване на нарушения терен на депото чрез тревна, храстова и дървесна растителност, като се отчитат нейните санитарно-защитни свойства, декоративни качества и устойчивост към опасни вещества, отделяни в атмосферния въздух и почвата от отпадъците.
Във връзка с проекта Община Разлог ще изпълни и оформянето на обслужваща инфраструктура - обходни технологични пътища, както и път за достъп до обекта.
С предвидените рекултивационни мероприятия общината ще осигури защита срещу разпространение на вредни емисии, образуване на инфилтрат и ще подобри ландшафта на района. Дейностите по проекта не предполагат замърсяване на почвите, водите и атмосферния въздух в района и при строителството, и по време на експлоатацията.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини