Ще има ли референдум на 13 октомври в Марчево?

Снимка: Община Гърмен, архив
Снимка: Община Гърмен, архив

Общинският съвет в Гърмен прие за втори път с необходимото мнозинство на сесията си вчера искането за провеждането на референдум в село Марчево. Предишното решение на местния парламент бе отменено от Административен съд-Благоевград заради липса на мотиви, на конкретни доводи и доказателства, че не се засягат други права и законови интереси. Допитването до жителите на село Марчево, които са около 170 души, трябва да се проведе на 13 октомври /неделя/, само две седмици преди местните избори за кмет и общински съветници. Приета от общинските съветници бе и план-сметката за провеждането на референдума.

Въпросът към местните жители е формулиран по следния начин: Против ли сте Общинска администрация-Гърмен и ОбС-Гърмен да одобряват изработване, приемане и прилагане на ПУП-ПРЗ с предназначение за жилищно строителство на поземлени имоти, находящи се в масиви 44, 45, 46 и 47 в местността Падарката, съгласно картата за възстановена собственост на землището на село Марчево, община Гърмен, област Благоевград?”.

До искането за този референдум се стигна, след като стана ясно, че община Гърмен има намерение да узаконява бъдещо строителство в местността Падарката в ромския квартал „Кремиковци”. Няма обаче да се узаконяват вече построени незаконно постройки, категорични са от общината. Хората в Марчево обаче са против, тъй като в тази местност има частни имоти, някои от които дори са възстановени на собствениците по съдебен ред.

През лятото на 2015 г. бяха съборени само десетина от общо 124 неправомерно вдигнати сгради в ромската махала. Напрежението между българи и роми е от 23 май 2015 година, когато в квартал "Заграде" на Гърмен се стигна до конфликт между две компании. Българи, които играели карти, направили забележка на роми, че са пуснали много силно музиката в микробуса си. Спречкали се, стигнало се и до бой. Малко по-късно стотици роми нападнали група българи с камъни, дървета и брадви. Няколко души потрадали в мелето, по чудо нямало жертви. След този инцидент българите протестираха дълго време с искане за изселване на ромите и за събаряне на всички незаконни постройки в квартал „Кремиковци”.

„Сега всичко зависи от областния управител на Благоевград. Ако той не върне решението или не го препрати към Административен съд-Благоевград, референдум ще има и най-сетне ще можем да кажем мнението си по въпроса”, коментира кметът на Марчево – Розен Марчев.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини