Николова: Разбирам от киберсигурност. Имам IT Card

Марияна Николова, снимка: Нова ТВ
Марияна Николова, снимка: Нова ТВ

Вицепремиерът Марияна Николова, която беше назначена за шеф на Съвета по киберсигурност, бе категорична, че не приема новия си пост като капан. Не считам, че в държавата може да се определи някакъв сектор като "горещ картоф", добави тя пред Нова тв.

"Функциите на председателя на Съвета по киберсигурност са ръководни. Що се отнася до технически и информационни компетенции, аз в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала различни обучения, включително притежавам и квалификацията IT Card", обясни Николова. 

Съветът се състои от 18 ръководителя на важни ведомства в държавата, като тук влизат силовите ведомства – МВР, МО, ДАНС, МВнР, МТИТС, както и ключови ръководители на разузнавателните служби. В представителството ще влезе и представител на президента, който ще бъде определен с указ. Николова посочи, че Съветът ще има задача да изготви Стратегията по киберсигурност.

"Съветът ще трябва да подготви Стратегията по киберсигурност  и след като бъде определен националния координатор по киберсигурност, който ще бъде секретар на Съвета, тогава ще започнем работа по Стратегията", уточни вицепремиерът.

Николова обяви, че вече е сформирана междуведомствена група в Министерството на правосъдието по отношение на кибер рекета. „След като Съветът започне работа, аз лично ще предложа промени в Наказателния кодекс, тъй като считам, че санкциите са изключително занижени. Наказанията, които се предвиждат са от 2 до 8 години. Аз бих предложила от 5 до 15 години затвор”, обясни тя.

Източник: dnes.bg

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини