Ограничено движение по АМ „Струма” след пожара край Дупница

Снимка: АПИ, архив
Снимка: АПИ, архив

Движението по моста при 62-ри км на АМ „Струма“ край Дупница остава ограничено и в следващите дни. Пожарът, който вилня вчера, е засегнал сериозно части от съоръжението и двете платна на автомагистралата.

Движението по моста ще остане ограничено и в следващите дни. Днес екип от специалисти на Института по пътища и мостове в Агенция „Пътна инфраструктура“ и на строителя направиха оглед на съоръжението, което беше обхваното от пожара в предприятието за преработка и изкупуване на вторични суровини в близост до автомагистралата.

Обследвани са стълбовете на съоръжението, ригели, фуги, греди и лагери. От пожара са засегнати 13 колони, от които 5 сериозно, 2 ригела, 3 греди, отводнители и няколко лагера на моста. Констатацията на експертите е, че части от моста и двете платна са силно засегнати от пожара и с оглед безопасността на движение е задължително спирането на трафика. Преди да започнат спешните аварийно-възстановителни дейности е необходимо да се направи обстойна оценка на състоянието на моста и допълнителни проучвания с цел поетапното възстановяване на движението, е становището на специалистите.

След като има точна количествено-стойностна сметка за необходимите ремонтните работи, АПИ ще предяви иск към собственика на предприятието, направил нерегламентираното сметище, предизвикало пожара.

Днес Агенция „Пътна инфраструктура“ внесе сигнал в Районна прокуратура - Дупница срещу собственика на цеха. В него се посочва, че под моста на АМ „Струма“ при 62-ри километър неправомерно са били струпани леснозапалими отпадъци. В сервитута на пътя, включващ, според Закона за пътищата, проекцията на съоръжението плюс два метра ограничителни ивици от двете му страни, е забранено депонирането на отпадъци.

Преминаването в участъка от АМ „Струма“ между п. в. „Дупница“ и п. в. „Бобошево“ остава ограничено в двете посоки. Трафикът се пренасочва по обходен маршрут от п. в. „Дупница“ по път I-1 (E-79) до п. в. „Бобошево“ на АМ „Струма“ и обратно.

По разпореждане на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ - Георги Терзийски, на директорите на всичките 27 областни пътни управления в страната е разпоредено до 23 август да извършат обход на всички съоръжения за наличие на нерегламентирано използване на пространството под съоръженията и прилежащия сервитут.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини