Банско отново ще е джаз, хиляди меломани идват в курорта

Банско отново ще е джаз, хиляди меломани идват в курорта
Снимки: Община Банско

Жители и гости на Банско пак ще живеят в ритъма на джаза. За двадесет и втора поредна година събитието, което е от от 6 до 10 август, ще превърне града под Тодорка в Монтрьо на Балканите.

Международният джаз фестивал е музикалната емблема на Банско. Банскалии отдавна са приели тази музика и чакат с нетърпение всяка година най-мащабното музикално събитие. Пристигат винаги и хиляди туристи, което е една от целите на местната власт - да осигури заетост на легловата база в курорта и през летните месеци. Джаз фестът поставя Банско на картата на света, както това прави и ски центърът в Пирин планина.

Тази година отново площад "Никола Вапцаров" ще посрещне големите световни и най-добрите родни джаз и поп изпълнители. Официалното откриване е на 6 август с емблемите на българския джаз - Васил Петров и Камелия Тодорова. 
Всеки е добре дошъл, за да изживее своята лятна приказка.
Началото на фестивала в Банско ще даде Биг Бенд- Благоевград с диригент Борис Янев и солисти Камелия Тодорова и Васил Петров.
Още първата вечер на сцената ще излезе Мейсио Паркър. 
На 7 август зрителите ще се насладят на изпълненията на Малина Мой, а на осми август – на барабаниста и композитор Джамал Томас, който дълги години е работил с Мейсио Паркър.
За нов концерт в Банско се завръща Рей Джелато.
Музикантите са свирили на сватбата на сър Пол Макартни, както и пред английската кралица, а при тазгодишното си гостуване у нас Рей Джелато ще отпразнува 25-годишнината от създаването на своята група „The Giants” с представяне на новия им албум. 
Последната вечер е отредена за приятеля на фестивала и на България – Тони Момрел, който за пети път ще бъде тук. Той ще включи в концерта си вокалистката на състава Ванеса Хейнс.
Лина Никол ще излезе за първи път на фестивалната сцена. Алтът Весела Морова ще е тук като част от „Спектрум“, заедно с Боряна Йорданова – сопран, Константин Бейков – бас, Янко Янков – баритон и Атанас Кулински – тенор. Групата ще открие фестивалната вечер на 8 август. 
Сред българските участници в „Банско джаз фест“ тази година са и Христо Йоцов с продължението на неговия проект „Джаз котки“ и Маги Алексиева – Мей. В програмата ще участват и групи от Великобритания, Италия, Унгария, Сърбия и Гърция.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини