В аванс над 300 души почетоха света Неделя в село Ракитна

Снимки: Община Симитли
Снимки: Община Симитли

Стотици хора се събраха вчера в планинското село Ракитна на курбан за света Неделя. В Цръгналова махала има параклис, наречен на великомъченицата, който бе построен преди 13 години от Петър Чикалов. Храмовият пазник в последните години се превръща и в родова среща.

Отец Яне отслужи празнична литургия и освети храната, след което вкусният курбан и десетките питки и погачи бяха раздадени на миряните. Над 300 местни хора, техни близки, приятели и гости се събраха в полите на Пирин планина да запалят свещи за здраве на светлия празник.

Дългите трапези бяха добре подредени и нищо не липсваше на малки и големи, дошли да почетат празника. Дъжд нямаше за разлика от други години, а жаркото слънце не се усещаше горе високо в планината под дебелите сенки.

Оркестър се погрижи за доброто настроение на всички. Кръшни хора се виха около масите, а хората се веселиха от сърце.

Кметът на община Симитли – Апостол Апостолов, и председателят на общинския съвет -  Владимир Христов, също уважиха празника.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини