Воден ад отнесе път, наводни къщи и съсипа реколта в Сатовчанско

Снимки: Община Сатовча
Снимки: Община Сатовча

Воден апокалипсис удари вчера южната част на община Сатовча. Силна буря и градушка нанесоха огромни щети по пътната инфраструктура, наводниха десетки къщи и детска градина, унищожиха труда на стотици земеделски стопани. Пороят започнал към 17,30 часа и в продължение на три часа природното бедствие вилняло в района. Най-силно са засегнати селата Боголин, Вълкосел, Слащен, Годешево и Туховища. Като с нож бурята отнесла половината третокласен път между селата Боголин и Вълкосел. В протежение на 15 метра една втора от шосето просто изчезнало под напора на водния ад. Само на стотина метра от този участък, в продължение на двадесетина метра, пък са се образували истински кратери от по метър, метър и половина.

„Макар че това е третокласен път и за него се грижи Агенция „Пътна инфраструктура”, веднага разпоредих в понеделник вечерта да излезе общинска техника – два багера, за да се разчисти шосето от натрупаните земни маси, камъни, дървета, кал и наноси. Имаше закъсали автомобили по този път. След няколко часа обстановката се нормализира, а шосето стана проходимо, но е много опасно. Там, където асфалтът е отнесен, има 20-30 метра пропаст и има опасност да се свлече и другата половина от пътя, който е най-компрометиран”, заяви днес кметът на община Сатовча – д-р Арбен Мименов. На помощ на общинските служители се притекли и представители на АПИ, който обезопасили рисковите пътни участъци. Те съставили протоколи и ще изискат от пътноподдържащата фирма в кратки срокове да започне ремонтните дейности по възстановяването на целостта на шосето.

Десетки къщи, най-вече в селата Вълкосел и Боголин, са наводнени. Отводняването им продължава и в момента. Част от техниката – телевизори, перални, печки, са изгорели. Наводнена е и детската градина в село Боголин, децата днес не са на забавачка. Кметът Мименов се надява до утре всичко да е наред и детската градина да отвори врати за малчуганите. Градушката пък разплака стотици земеделци. Тютюнът край село Вълкосел масово е съборен на земята от ваодната стихия, има поражения на тютюневата реколта и в другите селища. Унищожени са и други земеделски култури. Общинска комисия още снощи е започнала да описва нанесените щети. Проблемът е, че почти никой от земеделските стопани няма застраховка на имотите си.     

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини