Хотел "Рила" - бижуто на Белица, от което днес остана само спомен

Хотел Рила днес тъне в разруха
Хотел Рила днес тъне в разруха

Днес курортът Семково не е това, което бе преди 30 години. На пръв поглед всичко е същото. Природата продължава да е дивна и да пленява всеки, който се качи в южните склонове на Рила планина. Вековните борове, девствените езера и чистият въздух изпълват с магия душата на планинарите. По-задълбоченият поглед обаче няма как да не разкрие днешното лице на държавата. Новото време остави след себе си и разруха, намерила своя израз и тук – в някогашната гордост на Партията. Семково бе създадено като най-любимото туристическо бижу на БКП. Курортът се роди с идеята да е върхът на туризма в цяла Югозападна България, а Банско и Разлог да имат само поддържаща роля.

Сега от тази идея няма дори мъничко ехо. От идеята на бившите партийни величия днес са останали само грозни картини. Дори пътят е в окаяно състояние и само усилията на кмета на Белица го поддържат в приличен вид. Изоставените туристически обекти са навсякъде. Такава е нерадостната съдба и на някогашната гордост на туризма в България – хотел „Рила”.

Когато човек пътува към курорта Семково, погледът му отива право в комплекса, от който е останал сякаш само скелетът.

В края на 80-те години на миналия век хотелът е построен по идея на беличанина Петър Дюлгеров, по това време той е председател на Българските професионални съюзи. Затова и грандиозната сграда е замислена като Почивна станция на Централния съвет на БПС. Строи се с огромен размах, типично за БКП, не се пестят средства, тук са командировани стотици строители. За отрицателно време е вдигнат почивния мастодонт, непознат дотогава не само в района на Белица, но и в по-голямата част на България.

На практика в този хотел е построен истинският комунизъм. Комплексът разполага с над 500 легла, вътре има всякакви екстри. Направен е плувен басейн, в който партийците да поддържат спортната си форма. Те са спортували още боулинг и тенис на маса. В киносалона са прожектирани специални руски филми. В огромната постройка често почиващите са се губили в някое от различните крила. Само персоналът, който се е грижил за комфорта и кефа на гостите, е наброявал близо 200 души. Не само партийният елит, но и простосмъртните са имали достъп до модерния хотел, но това е ставало само с предварително записване и по втория начин. Други нашенци са били привилегировани, тъй като просто са били работници в заводи, които са участвали в строителството и като благодарност Партията им дала по няколко стаи, за да пращат работниците си за почивка.

По онова време Белица командва парада в цяла Югозападна България. Не само Петър Дюлгеров, но и Лазар Причкапов е беличанин, който стига до поста на първи секретар на областната партийна организация в София. Техните съграждани живеят с гъдела, че командват целия Югозапад. Най-вероятно хотел „Рила” е вдигнат не само заради красотата на курорта Семково, а поради факта, че беличани са на висши ръководни постове в партийната йерархия. Това е причината и за вдигането на големия хотел „Белица” в града, като целта е там да бъде изходната точка за туристическите групи преди да стигнат до хотел „Рила”. Този хотел също е ултрамодерен за времето си, но и той днес е символ на разруха и безнадеждност.

Комунизмът в комплекса в Семково пък се допълвал от наличието на елитарните за онова време удоволствия - специална детска градина, в която били назначени детски учителки, имало библиотека, сауна, фитнес център, кабинет за масаж, 4 мултифункционални зали, зали за тихи игри. За здравето на гостите полагали 24 часа в денонощието грижи лекар и зъболекар.  

Хотелският бисер бил построен за внушителната за онези години сума от 19 милиона долара. Посещаемостта е била целогодишна, пътят от Белица до Семково пък е бил в перфектно състояние. Беличани, работили в хотела, си спомнят, че картата струвала 50 лева, а с идването си те получавали бонове на стойност 100 лева. С остатъка от 50 лева гостите на  хотела си пълнели багажниците на ладите и жигулите със сирене, кашкавал и луканки. 

„Представете си как преди повече от 30 години тук имаше построена пречиствателна станция, тя обслужваше целия курорт Семково. Тогава подобни съоръжения не е имало дори в столицата София. А в Банско и Разлог чак сега ги правят. Построиха я чехи, но след 1989 година нашите я продадоха за скрап, остана като скелет да виси само постройката”, спомнят си славното минало на своя град беличани.

В този оазис често идвали да отдъхват и чужденци. Тогава хотел „Рила” е бил лицето на България пред чужденците.

Днес този социалистически оазис се е превърнал в паметник на разрухата. Хотелът работи силно някъде до началото на 90-те години на миналия век, но постепенно съдбата му започва да потъва в мъгла. Преди петнадесетина години се появяват бизнесмени от Варна, които искат да купят туристическата перла на Белица. Сделката е за около 960 000 лева. В началото нещата потръгват, правят се ремонти, посрещат се гости. Лека- полека обаче комплексът преминава на режим „затихващи функции и забрава”. Внушителната сграда обрасва в храсти, рушат се тераси, изпочупени са дограми, всичко потъва в мухъл и влага.

И така днес най-красивият хотел „Рила” все повече заприличва на държавата ни – по нищо не личи, че сградата има стопанин. Всичко е оставено на самотек и на никой не му пука какво ще стане с нея. Същото важи и за куп други по-малки почивни станции, бунгала и хижи в района, които също са забравени и са превърнати в скелети.

„Замисълът да построим този хотел и Семково да е върхът в зимния туризъм у нас бе чудесен. Строителството бе изпълнено качествено. Но за жалост съдбата на хотел „Рила” е като съдбата на цяла България, която с всяка изминала година обезлюдява все повече и от нея, ако това продължава, ще остане само скелетът”, казват с мъка жители на Белица, които са строили мечтите си.  

От няколко години кметът на Белица – Радослав Ревански, води битка с държавата земята в курорта Семково да стане общинска и да върне мечтите на своите съграждани. Това ще позволи развитието на курорта и по-лесното финансиране на различни проекти, свързани с по-доброто му бъдеще. Уверена стъпка в тази посока направи амбициозният градоначалник с организирания зимен празник в курортната местност. С това събитие се връща старата слава на Семково след дълги години на забвение.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини